Αντιστοιχίες: Λουλούδια από την ελληνική τέχνη

Εκδότης:
Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Έτος:
2007
ISBN:
9789608882393
Σελίδες:
103
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Αντιστοιχίες: Λουλούδια από την ελληνική τέχνη
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Αντιστοιχίες: Λουλούδια από την ελληνική τέχνη
[...] Τα έργα της εκθέσεως, εκτός από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τραπέζης, προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, από ιδιωτικές συλλογές, καθώς και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και παρουσιάζονται στον Πολιτιστικό χώρο της Alpha Bank και στο παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα για τη συνεργασία και τη γενναιοδωρία της, καθώς και τους συνεργάτες της στην Αθήνα και το Ναύπλιο, που συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκθέσεως. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον μία κοινή πορεία μέσα από δραστηριότητες πολιτισμού στην πόλη του Ναυπλίου.

Ο χορηγός


Χρώματα και σχήματα που ξαφνιάζουν με την απέραντη ποικιλία τους, αρμονίες που ξεπερνούν και την πιο τολμηρή φαντασία. Τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν το αριστούργημα της δημιουργίας. Πώς θα μπορούσαν ν' αφήσουν αδιάφορους τους ζωγράφους; Από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. οι νωπογραφίες του μινωϊκού πολιτισμού, στην Κρήτη και τη Θήρα, ξετυλίγουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας το περιβόλι μιας αμάραντης άνοιξης: κρίνα, άγρια ρόδα, ανθισμένα φασκόμηλα και κρόκοι φυτρώνουν ζωηρά ανάμεσα στα βράχια, με μια πνοή ζέφυρου αιχμάλωτη στα φυλλώματά τους.

Ανάλογη έκρηξη θα ξαναβρούμε μονάχα στην ελληνιστική ζωγραφική και στον ρωμαϊκό αντικατοπτρισμό της. Λέγεται μάλιστα πως αυτή η τελευταία, όταν ήρθε στο φως με τις ανασκαφές που έγιναν στη Ρώμη στην αρχή του 16ου αιώνα, εντυπωσίασε τόσο βαθιά τον Ραφαέλο, έφορο αρχαιοτήτων της αιώνιας πόλης, που τον οδήγησε, εκείνον και τους μαθητές του, να γεμίσει με άνθη και ανθοπλόκαμους τις τοιχογραφίες του.

Η νεκρή φύση όμως θα περιμένει σχεδόν ένα αιώνα ακόμη για να κερδίσει την ανεξαρτησία της ως ιδιαίτερο είδος ζωγραφικής. Η πρώτη νεκρή φύση αποδίδεται στον Καραβάτζιο και ζωγραφίζεται λίγο πριν από το 1600. Απεικονίζει με ψευδαισθησιακή ενάργεια ένα πανέρι με φρούτα, σταφύλια και αμπελόφυλλα πάνω σ' ένα φόντο χρυσής ώχρας.

Η ανθογραφία, ιδιαίτερη κατηγορία της νεκρής φύσης, θα γνωρίσει μεγάλη ακμή και θα αποκτήσει φανατικούς πελάτες στην ευημερούσα αστική κοινωνία των Κάτω Χωρών τον 17ο αιώνα. [...]

Στη νεότερη ελληνική ζωγραφική, υπέροχες ανθογραφίες ζωγράφισαν οι εκπρόσωποι της Σχολής του Μονάχου και ιδιαίτερα ο Γύζης και ο Ιακωβίδης. Στον Πανταζή, τα άνθη μεταβάλλονται σε χρωματικά συμβάντα. Οι ζωγράφοι του ελληνικού μοντερνισμού συνέχισαν να ζωγραφίζουν άνθη ολοένα και πιο αφαιρετικά. Άνθη ζωγραφισμένα με το ιδιαίτερο ύφος κάθε ζωγράφου θα βρούμε με τις υπογραφές του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Γκίκα, του Τέτση κ.ά. [...]

Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank κ. Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, καθώς και όλους όσους συνεργάστηκαν για την προετοιμασία και την παρουσίαση της έκθεσης αυτής.

Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
Τίτλος βιβλίου:Αντιστοιχίες: Λουλούδια από την ελληνική τέχνη
Εκδότης:Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Λαμπράκη - Πλάκα Μαρίνα (Συγγραφέας)
Κυπραίου, Ελένη Θ. (Συγγραφέας)
Μεντζαφού - Πολύζου, Όλγα (Συγγραφέας)
Οράτη, Ειρήνη (Συγγραφέας)
Γιαννακοπούλου, Τζούντι (Μεταφραστής)
Nelly's, 1899-1998 (Φωτογράφος)
Βακαλό, Γιώργος, 1902-1991 (Ζωγράφος)
Αστεριάδης, Αγήνωρ, 1898-1977 (Ζωγράφος)
Βαρλάμος, Γιώργης Δ. (Ζωγράφος)
Βασιλείου, Σπύρος, 1903-1985 (Ζωγράφος)
Βικάτος, Σπυρίδων (Ζωγράφος)
Γαλάνης, Δημήτριος (Ζωγράφος)
Γεραλής, Λουκάς (Ζωγράφος)
Γεραλής, Πάνος (Ζωγράφος)
Γουναρόπουλος, Γιώργος (Ζωγράφος)
Γύζης, Νικόλαος, 1842-1901 (Ζωγράφος)
Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Νίκος, 1906-1994 (Ζωγράφος)
Τσαρούχης, Γιάννης, 1910-1989 (Ζωγράφος)
Τάσσος, Α., 1914-1985 (Ζωγράφος)
Σαββίδης, Συμεών (Ζωγράφος)
Παρθένης, Κωνσταντίνος, 1878-1967 (Ζωγράφος)
Παπαλουκάς, Σπύρος, 1892-1957 (Ζωγράφος)
Μεϊμάρογλου, Δέσποινα (Ζωγράφος)
Λύτρας, Νικηφόρος (Ζωγράφος)
Κογεβίνας, Λυκούργος, 1887-1940 (Ζωγράφος)
Ιακωβίδης, Γεώργιος, 1853-1932 (Ζωγράφος)
Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ) (Ζωγράφος)
κ.ά. (Ζωγράφος)
Τάκης (Γλύπτης)
Ζογγολόπουλος, Γιώργος (Γλύπτης)
ISBN:9789608882393
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2007
Σημείωση:Χορηγός: Alpha Bank στην οποία ανήκει και το ISBN της έκδοσης. Κατάλογος της έκθεσης: "Αντιστοιχίες: Λουλούδια από την ελληνική φύση" που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο και στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, το χρονικό διάστημα 14 Ιουνίου - 28 Οκτωβρίου 2007.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική - Γραφικές Τέχνες
Επιστήμες > Θετικές > Γεωπονία, Βοτανικές Επιστήμες, Ζωολογία

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες