Το Συμπόσιον του Πλάτωνα

Εκδότης:
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Έτος:
2007
ISBN:
9789602311271
Σελίδες:
155
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το Συμπόσιον του Πλάτωνα
Τιμή εκδότη:€15,91
Η τιμή μας: €14,32
στο καλάθι
Το Συμπόσιον του Πλάτωνα
Μια εισαγωγή και ερμηνευτική μελέτη του "Συμποσίου" του Πλάτωνα για όσους έχουν διαβάσει ή διαβάζουν το έργο, αλλά και μια πρόσκληση σε όσους δεν το γνωρίζουν να έρθουν σε επαφή με ένα από τα γοητευτικότερα κείμενα της ελληνικής γραμματείας.
Στο "Συμπόσιον" η φιλοσοφία παρουσιάζει το γιορτινό της πρόσωπο. Ένας διαφορετικός Σωκράτης, φρεσκολουσμένος και ντυμένος με τα καλά του, διερευνά με άλλους εκλεκτούς καλεσμένους του ποιητή Αγάθωνα το θέμα του έρωτα αλλά και της φιλοσοφικής προσπάθειας για την απόκτηση γνώσης, ενώ ο Αλκιβιάδης μάς παρουσιάζει ένα πορτρέτο του Σωκράτη που θα σφραγίσει για πάντα την εικόνα που έχουμε για τον φιλόσοφο. Ο ευρηματικός μύθος του Αριστοφάνη για τα διπλά ανθρώπινα όντα και την αναζήτηση του άλλου μισού μας, η σταδιακή μεταμόρφωση του εραστή σε φιλόσοφο και η μεθοδική πορεία του προς τη θέαση της Ομορφιάς, ο μύθος της Διοτίμας για τη γέννηση του Έρωτα είναι λίγα μόνο από τα πολλά στοιχεία του διαλόγου που τον καθιστούν ένα αλησμόνητο κείμενο.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη θεματική του αρχαίου συμποσίου, αναλύει μεθοδικά την επιχειρηματολογία των εγκωμίων του έρωτα, σχολιάζει το εκπληκτικό χιούμορ του Πλάτωνα, και ερμηνεύει τον αφηγηματικό τρόπο που ο φιλόσοφος επέλεξε για να παρουσιάσει τις απόψεις του. Το "Συμπόσιον" είναι η αρχή του δρόμου που ακολούθησε η δυτική σκέψη προς την κατανόηση και την ερμηνεία του πολύπλοκου φαινομένου του έρωτα στις ποικίλες μορφές και εκφάνσεις του, και το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου επισκοπεί την επίδραση που άσκησε το έργο από την εποχή του Πλάτωνα μέχρι τις μέρες μας, σε φιλοσοφικές και ιστορικές μελέτες, σε νομικές αναλύσεις, σε αρχαίες μυθιστορίες και σύγχρονα μυθιστορήματα, ακόμη και σε μια ροκ όπερα.
Τίτλος βιβλίου:Το Συμπόσιον του Πλάτωνα
Τίτλος πρωτότυπου:Plato's Symposium
Εκδότης:Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Συντελεστές βιβλίου:Hunter, Richard (Συγγραφέας)
Κουκουζίκα, Δήμητρα (Μεταφραστής)
Παράσογλου, Γιώργος Μ. (Επιμελητής)
ISBN:9789602311271
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2007
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία > Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες