Ποινικό δίκαιο

Έννοιες και θεσμοί του γενικού μέρους
Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2016
ISBN:
9789605626068
Σελίδες:
688
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ποινικό δίκαιο
Εκτός κυκλοφορίας
Ποινικό δίκαιο
Το έργο «Ποινικό Δίκαιο - Έννοιες & Θεσμοί του Γενικού Μέρους» αποτελεί μια ευσύνοπτη και τεκμηριωμένη παρουσίαση του Γενικού Μέρους του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου, η θεωρητική ανάλυση του οποίου συνδυάζεται και με πολλά πρακτικά παραδείγματα, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου.

Ειδικότερα, στο βιβλίο εξετάζονται η έννοια, οι διακρίσεις και η αποστολή του Ποινικού Δικαίου, η αρχή nullum crimen nulla poena sine lege, ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης του εγκλήματος, το έγκλημα και οι διακρίσεις του, ο αιτιώδης σύνδεσμος πράξης και αποτελέσματος, ο αντικειμενικός καταλογισμός και οι λόγοι άρσης του αδίκου (προσταγή, άμυνα, κατάσταση ανάγκης, σύγκρουση καθηκόντων, συναίνεση παθόντος κ.ά.), η ικανότητα για καταλογισμό και η υπαιτιότητα (δόλος, αμέλεια).

Στη συνέχεια αναλύονται ζητήματα σχετικά με το άλλως δύνασθαι πράττειν, την απόπειρα (προϋποθέσεις, υπαναχώρηση, ειδικά ζητήματα), τη συμμετοχή (συναυτουργία, έμμεση αυτουργία, ηθική αυτουργία, συνέργεια) και τη συρροή των εγκλημάτων, η οποία στον χώρο του Ποινικού Δικαίου χαρακτηρίζεται από την προσβολή περισσότερων μονάδων του εννόμου αγαθού και διακρίνεται σε κατ’ ιδέαν ή τυπική συρροή και σε πραγματική ή υλική συρροή.

Ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση γίνεται επίσης και στα ζητήματα που αφορούν στην ποινή (επιμέτρηση της ποινής, μετατροπή της ποινής, αναστολή εκτέλεσης της ποινής) και στα μέτρα ασφαλείας. Και η ποινή και τα μέτρα ασφαλείας διέπονται από την αρχή της νομιμότητας.

Η μέθοδος επεξεργασίας της ύλης του βιβλίου στηρίζεται στην αρίθμηση όλων των παραγράφων του, με αριθμούς περιθωρίου αλλά και στον συσχετισμό των αριθμών αυτών μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ευχερέστερη η μελέτη του βιβλίου, αφού συνδέονται τα συζητούμενα θέματα μεταξύ τους, έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε προηγούμενες ή μεταγενέστερες έννοιες.

Το έργο συμπληρώνεται με αλφαβητικό ευρετήριο. Πρόκειται για ένα εύχρηστο θεωρητικό και πρακτικό βοήθημα για δικηγόρους, δικαστές και σπουδαστές του ποινικού δικαίου.
Τίτλος βιβλίου:Ποινικό δίκαιο
Υπότιτλος βιβλίου:Έννοιες και θεσμοί του γενικού μέρους
Εκδότης:Νομική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Κωστάρας, Αλέξανδρος Π. (Συγγραφέας)
ISBN:9789605626068
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2016
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες