Κοινωνική ασφάλιση

Διαγράμματα, νομολογία, ερμηνευτικά σχόλια, υποδείγματαδείγματα
Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2016
ISBN:
9789605626396
Σελίδες:
504
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κοινωνική ασφάλιση
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Κοινωνική ασφάλιση
Το παρόν έργο αποτελεί συνοπτική θεώρηση του Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης υπό τη μορφή διαγραμμάτων μαζί με τη σχετική ερμηνεία. Είναι δομημένο θεματικά σε εννέα Κεφάλαια, το αντικείμενο των οποίων καλύπτει το σύνολο σχεδόν της δαιδαλώδους ύλης του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα μετά τις πολύ σημαντικές πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και την ως τώρα νομολογιακή τους αντιμετώπιση. Η νομοθεσία που παρουσιάζεται σε διαγραμματική μορφή είναι ενημερωμένη έως και το Ν 4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85).

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και παράθεση της νομολογίας ως προς τη συνταγματική κατοχύρωση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος (Κεφάλαιο Ι). Ακολούθως, παρουσιάζονται οι βασικοί ασφαλιστικοί κίνδυνοι (ασθένεια, μητρότητα, αναπηρία, εργατικό ατύχημα, γήρας, θάνατος και ανεργία), οι παροχές και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία έκαστου ασφαλιστικού ταμείου και του Δημοσίου (Κεφάλαιο ΙΙ). Σε ξεχωριστό κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις γενικές αρχές που εφαρμόζονται στο δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης και παρατίθεται η νομολογία σχετικά ειδικά με κάθε μία από αυτές (Κεφάλαιο ΙΙΙ).

Το Κεφάλαιο ΙV αφορά τους φορείς της κύριας ασφάλισης και τους όρους υπαγωγής των ασφαλισμένων σε αυτούς. Παρουσιάζεται το σύνολο της ασφαλιστικής νομοθεσίας ανά ασφαλιστικό οργανισμό με παραπομπή στις σχετικές διατάξεις και εγκυκλίους. Στη συνέχεια αναλύονται οι θεσμοί που αφορούν την υπαγωγή σε περισσότερους του ενός φορείς ασφάλισης, δηλαδή η διαδοχική και η παράλληλη ασφάλιση (Κεφάλαιο V) και παρατίθενται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών ή αυτοαπασχολούμενων έναντι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης και ο τρόπος επιβολής τους (Κεφάλαιο VI). Τέλος, παρουσιάζονται οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις που διέπουν την απασχόληση των συνταξιούχων (Κεφάλαιο VII) και η διαδικασία υποβολής ένστασης ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής για την επίλυση των διαφορών που γεννώνται από τις πράξεις έκαστου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (Κεφάλαιο VIII). Στο τελευταίο κεφάλαιο (ΙΧ) γίνεται συνοπτική αναφορά στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Μετά από κάθε διάγραμμα παρατίθεται αναλυτική νομολογία κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων καθώς και ερμηνευτικά σχόλια, στα οποία αποσαφηνίζονται σχετικοί όροι του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης, γίνεται μνεία των πλέον πρόσφατων νομοθετικών μεταβολών με παραπομπή σε συναφείς μελέτες και άρθρα δημοσιευμένα στο νομικό τύπο και, όπου απαιτείται, παρουσιάζεται με συντομία το προϊσχύσαν νομοθετικό καθεστώς.

Το έργο συμπληρώνεται με αντιπροσωπευτικά υποδείγματα εγγράφων και ενδίκων βοηθημάτων σχετικών με το Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης τα οποία συνοδεύονται από συνοπτικές παρατηρήσεις που καθοδηγούν περαιτέρω το χρήστη στη σύνταξη του εκάστοτε δικογράφου.
Τίτλος βιβλίου:Κοινωνική ασφάλιση
Υπότιτλος βιβλίου:Διαγράμματα, νομολογία, ερμηνευτικά σχόλια, υποδείγματαδείγματα
Εκδότης:Νομική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Γαληνού, Ειρήνη-Ελευθερία (Συγγραφέας)
Πόνη, Χαρούλα (Συγγραφέας)
Γιακουμής Σταμάτης (Επιμελητής)
ISBN:9789605626396
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2016
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες