Αναζητήσεις εντός τόπου και χρόνου

Εκδότης:
Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις
Έτος:
2017
ISBN:
9789602581315
Σελίδες:
288
Αναζητήσεις εντός τόπου και χρόνου
Τιμή εκδότη:€18,00
Η τιμή μας: €16,20
στο καλάθι
Αναζητήσεις εντός τόπου και χρόνου
Ο συγγραφέας ως οικονομικός διπλωμάτης, με ιστορικές προσωπικότητες και ιστορικά γεγονότα, που έχουν κυρίως σχέση με την Ελλάδα.
Ο αναγνώστης, αφού γνωρίσει τις ομορφιές της Ηπείρου, όπου βρίσκονται οι ρίζες της καταγωγής του συγγραφέα, ταξιδεύει μαζί του στη Βιέννη των μαθητικών του χρόνων και γυρνάει τον χρόνο πίσω, στην εποχή που η Βιέννη ήταν ουσιαστικά η προ του 1821 "πρωτεύουσα της Ελλάδος του εξωτερικού", η οποία εκτεινόταν από νοτιότερα της Τεργέστης μέχρι τη Μόσχα καλύπτοντας ελληνικές παροικίες γεμάτες ζωντάνια με εμπορική δράση και πνευματικά έργα κυρίως σε παραδουνάβιες αλλά και παρευξείνιες περιοχές.

Η υπηρεσιακή διαδρομή ξεκινάει το 1975 από το Μόναχο, το οποίο πρόλαβε να στολίσει με εξαιρετικά καλλιτεχνήματα ελληνοπρεπούς κάλλους ο αρχαιολάτρης βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ πριν τον ξεμυαλίσει η θυελλώδης Ιρλανδή χορεύτρια Λόλα Μοντέζ και χάσει τον θρόνο του. Δεύτερος σταθμός υπήρξε η Τζέντα, η νύμφη της Ερυθράς Θάλασσας, με τους σαράφηδες καθισμένους οκλαδόν σε τραπέζια στα στενά της αγοράς. Αποκαλυπτική υπήρξε και η γνησιότητα της γειτονικής Υεμένης. Ακολούθησε το Βελιγράδι της πολυεθνικής Γιουγκοσλαβίας, που έπνεε ήδη τα λοίσθια σε οικονομικό μαρασμό , ενώ το Μόναχο αποτέλεσε εκ νέου μια ενδιαφέρουσα στάση προτού γνωρίσουμε τις τουλίπες και τα ζουμπούλια της επίπεδης Ολλανδίας και τους εξωστρεφείς κατοίκους της.

Οι επόμενοι δυο σταθμοί ήταν στη βαλκανική γειτονιά μας, οι μέχρι πρόσφατα γνωστές μας άγνωστες, Αλβανία και Βουλγαρία, αν και γεωγραφικά τόσο κοντινές.

Η Ισπανία του Ελ Γκρέκο, του φλαμένκο, της ποδοσφαιρικής φινέτσας και γενικά της φιέστας, ο τουριστικός μας ανταγωνιστής, αποτέλεσε μια ευχάριστη ανάπαυλα πριν τερματιστεί η ξεχωριστή αυτή διαδρομή διάρκειας 35 χρόνων στο βαρύ Βερολίνο, στο οποίο άφησαν τα ίχνη τους ο Φρειδερίκος ο Μέγας, ο Βίλχελμ ΙΙ, ο Χίτλερ, αλλά και ο Βίλχελμ φον Χούμπολτ και ο Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ. Εκεί γεννήθηκε και ο δικός μας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, εκεί σπούδασαν δεκάδες ξακουστά ελληνικά ονόματα, από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη και τον Νίκο Σκαλκώτα μέχρι τον Άγγελο Τανάγρα και τον Ευάγγελο Κωνσταντίνου.

Ο συγγραφέας, με γλώσσα γλαφυρή, προσφέρει με ευελιξία εναλλαγές σκηνικού και στρέφει "εντός τόπου και χρόνου" το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε ιστορικά θέματα, που για πολλούς είναι είτε καλυμμένα από την ομίχλη του χρόνου είτε τελείως άγνωστα. Το κείμενο διανθίζεται και από 32 φωτογραφίες, μερικές ανέκδοτες.
Τίτλος βιβλίου:Αναζητήσεις εντός τόπου και χρόνου
Εκδότης:Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις
Συντελεστές βιβλίου:Δουδούμης, Γεώργιος Ε. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602581315
Στοιχεία έκδοσης:Φεβρουάριος 2017
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες