Το κυπριακό δίκαιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Ν. 69 (Ι)/2015 περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όπως ισχύει μετά τους Τροποποιητικούς Νόμους 194 (Ι)/2015 και 92 (Ι)/2016
Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2016
ISBN:
9789605685270
Σελίδες:
370
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το κυπριακό δίκαιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Τιμή εκδότη:€28,00
Η τιμή μας: €26,60
Το κυπριακό δίκαιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Τον Απρίλιο του 2015 η Κυπριακή Βουλή ψήφισε το Νόμο 69 (Ι)/2015 περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του αποκαλούμενου και βασικού κυπριακού νόμου, το Δεκέμβριο του 2015, η Κύπρος εισήγαγε τον πρώτο Τροποποιητικό Νόμο 194 (Ι)/2015, που μεταξύ άλλων ανέστειλε επ’ αόριστον την ισχύ μίας σειράς διατάξεων του βασικού κυπριακού νόμου, προβλέποντας μάλιστα την επανέναρξη ισχύος τους με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου! Τον Ιούλιο του 2016 η Κύπρος υιοθέτησε το δεύτερο Τροποποιητικό Νόμο 92 (Ι)/2016, ο οποίος επέφερε χειρουργικές αλλαγές στο βασικό κυπριακό νόμο. Τα τρία αυτά νομοθετήματα αναφέρονται μαζί ως οι περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμοι του 2015 και 2016.

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το ελληνικό δίκαιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το ομόλογο κυπριακό δίκαιο διαγράφει ένα προοδευτικό άνυσμα, με ορισμένες ιδίως διατάξεις του να είναι προοδευτικότερες και από αυτές της Ελλάδας. Σταχυολογικά, ο κύπριος νομοθέτης κατοχυρώνει ρητά την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση των εμβρύων για τον έλεγχο των ανθρώπινων αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (PGA/HLA) και τη θεραπεία ενός άρρωστου παιδιού της οικογένειας (savior siblings), διασφαλίζει την πρόσβαση των μονήρων ατόμων, αδιακρίτως φύλου, σε μεθόδους ιυα, παραχωρεί κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα προσφυγής σε κυοφόρο γυναίκα χωρίς μόνιμη κατοικία ή συνήθη νόμιμη διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία και προβλέπει τη διενέργεια μεταθανάτιας γονιμοποίησης ανεξάρτητα από το φύλο του επιζώντος μέλους ενός ζευγαριού.

Το βιβλίο στέκεται κριτικά, αλλά και με σεβασμό απέναντι σε μια εντελώς νέα νομοθεσία, αναζητά συνετές και κοινωνικά πρόσφορες λύσεις στα ερμηνευτικά προβλήματα που αυτή γεννά και επιχειρεί να συμβάλει στην ορθή εφαρμογή της από τους κοινωνούς του δικαίου.
Τίτλος βιβλίου:Το κυπριακό δίκαιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Υπότιτλος βιβλίου:Ν. 69 (Ι)/2015 περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όπως ισχύει μετά τους Τροποποιητικούς Νόμους 194 (Ι)/2015 και 92 (Ι)/2016
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Τροκάνας Θεόδωρος Δ. (Συγγραφέας)
Καϊάφα - Γκμπάντι, Μαρία (Υπεύθυνος Σειράς)
Κουνουγέρη - Μανωλεδάκη, Ευτυχία (Υπεύθυνος Σειράς)
Συμεωνίδου - Καστανίδου Ελισάβετ (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789605685270
Σειρά εκδότη:Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2016
Σημείωση:Πρόλογος: Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολή ΑΠΘ.
Κατηγορίες:Υγεία - Διατροφή > Ιατρική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία > Ηθική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες