Γασπάρ της νύχτας

Εκδότης:
Νήσος
Έτος:
2016
ISBN:
9789605890452
Σελίδες:
286
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γασπάρ της νύχτας
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Γασπάρ της νύχτας
Στο εισαγωγικό κείμενο "Ο Γασπάρ της Νύχτας", ο Μπερτράν αφηγείται πώς ήρθαν στην κατοχή του τα κείμενα που συνθέτουν το κυρίως μέρος του έργου που έχει για όνομα συγγραφέα Γασπάρ της Νύχτας και τίτλο "Φαντασίες με τον τρόπο του Ρέμβρανδου και του Καλλότου. Μια σειρά σύντομων κειμένων αφηγούνται συμβάντα και μύθους ή περιγράφουν πρόσωπα και πράγματα της ζωής στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα και του Μπαρόκ, στο Παρίσι και άλλα μέρη της βαθμιαία σχηματιζόμενης Γαλλίας, όπως το δουκάτο της Βουργουνδίας, ή σε περιοχές των Κάτων Χωρών.

Βασιλιάδες και δούκες, επαίτες και μάγοι, αγωγιάτες και πλύστρες, έμποροι και θεατρίνοι, ποιητές κι αλχημιστές, τουρλουμπίνοι και λανσκενέδες, σαλαμάνδρες και νάνοι. Διαρκώς ανάμεσα σε φαντασία και στοχασμό, ιστορία και παραμύθι, δράμα και κωμωδία, δημόσιο και ιδιωτικό, πειθαρχία και παράβαση, νοσταλγία και ειρωνία, τα αποσπασματικά αυτά κομμάτια αναπτύσσουν μια εντατική και πολύτροπη προσπάθεια να γίνει λογοτεχνία η ιστορία, δηλαδή λόγος η ιστορική μνήμη.

Η μετάφραση, συλλογική δουλειά εργαστηρίου στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απηχεί την ιδιορρυθμία της γραφής ενός τέτοιου εγχειρήματος. Οι σημειώσεις δίνουν ορισμένα χρήσιμα ιστορικά και γραμματολογικά στοιχεία. Το επίμετρο παρουσιάζει και συζητά τη λογοτεχνική λειτουργία, αλλά και τη μεταφραστική πρόκληση της γραφής του Μπερτράν. Ο αναγνώστης έχει να απολαύσει αφηγήματα αλλόκοτα και αδρές εικόνες - και να αναρωτηθεί για ιστορίες που ίσως κι αυτός θυμάται γασπαρινά.
Τίτλος βιβλίου:Γασπάρ της νύχτας
Εκδότης:Νήσος
Συντελεστές βιβλίου:Bertrand, Aloysius (Συγγραφέας)
Συλλογικό έργο (Μεταφραστής)
Βάρσος, Γιώργος (Μεταφραστής)
Ιωαννίδου, Γιώτα, μεταφράστρια (Μεταφραστής)
Καλογεροπούλου, Σάντυ (Μεταφραστής)
Μπενέκου, Σταματίκη (Μεταφραστής)
Σωτηροπούλου, Παναγιώτα (Μεταφραστής)
Τσόγκα, Σταυρούλα (Μεταφραστής)
ISBN:9789605890452
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2016
Σημείωση:Επίμετρο: Γιώργος Βάρσος. Μετάφραση: Γαλλικό Εργαστήριο Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιμέλεια μετάφρασης: Γιώργος Βάρσος.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες