Ιστορία πολιτικών ιδεών

Από τον 17ο αιώνα έως τις απαρχές του 21ου αιώνα
Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2016
ISBN:
9789605623784
Σελίδες:
288
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ιστορία πολιτικών ιδεών
Τιμή εκδότη:€37,00
Η τιμή μας: €33,30
Ιστορία πολιτικών ιδεών
Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί μια εμβάθυνση στην ύλη του μαθήματος της Ιστορίας Πολιτικών Ιδεών. Η Ιστορία Πολιτικών Ιδεών είναι ένα κράμα γενικής θεωρίας περί κράτους και φιλοσοφίας δικαίου. Το βιβλίο αυτό ασχολείται με την εξέλιξη του κράτους και του ατόμου από τον 17ο μέχρι τις απαρχές του 21ου αιώνα. Φιλοσοφικά κινήματα, όπως ο ορθολογισμός, ο φιλελευθερισμός, ο ατομικισμός, ο ωφελιμισμός, ο θετικισμός, ο σοσιαλιστικός ουτοπισμός, ο μαρξισμός, ο ολοκληρωτισμός, ο ολισμός-ιστορικισμός, ο πολιτικός φιλελευθερισμός, η θεωρία της επικοινωνίας κ.ά διαδέχονται το ένα το άλλο και διαμορφώνουν νέες κατηγορίες και νέες έννοιες, που συμβάλλουν στην αντίληψη των αρχών διαμόρφωσης της κοινωνίας, της εξουσίας και στην άσκησή της πάνω στο άτομο. Εξετάζεται η φιλοσοφική και πολιτική σκέψη, όπως εξελίσσεται από την Αναγέννηση με τις πρώτες προσπάθειες απομάκρυνσης από το θεϊκό δίκαιο μέσω της επιστημονικής μεθόδου και του φυσικού δικαίου.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύονται μεταξύ άλλων η ατομικιστική θεωρία του φυσικού δικαίου και οι θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου (εκπρόσωποι Johannes Althusius (της πρώτης), και Thomas Hobbes, Spinoza και John Lock για το κοινωνικό συμβόλαιο). Σε ειδικότερο κεφάλαιο αναλύεται ο 18ος αιώνας του φωτός ο οποίος είναι ο αιώνας της αυτονομίας και χαρακτηρίζεται με τη γέννηση της πολιτικής οικονομίας από τον Adam Smith και τους φυσιοκράτες.

Στο δεύτερο μέρος που αναφέρεται στον 19ο αιώνα εξετάζεται πώς η ολοκλήρωση της ανόδου της αστικής τάξης και η καπιταλιστική οικονομία θα επιβάλουν στον Διαφωτισμό και τις θεωρίες περί κοινωνικού συμβολαίου να δώσουν τη θέση τους στον ατομικισμό του Τocqueville και Benjamn Constant, ενώ τότε αναπτύσσονται και τα μεγάλα συστήματα σκέψης του σοσιαλισμού και μαρξισμού. Ο φιλόσοφος που θα κυριαρχήσει είναι ο Hegel, που θα συνδέσει τις δύο αντιφατικές και συμπληρωματικές ιδέες του αιώνα, την ιστορία και το άτομο. Στη μετάβαση προς τον 20ο αι. κυριαρχούσα μορφή είναι ο Max Weber που εξάρτησε την αξία ή απαξία της Δημοκρατίας από την έννοια της Δύναμης (Macht).

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στη μετάβαση από τον 19ο στον 20ό αιώνα. O 20ος αι. κυριαρχείται από την ολοκληρωτική σκέψη, ντεσιζιονιστική σκέψη (Carl Schmitt), αλλά και τον ισχυρό αντίλογο του νομικού θετικισμού (Hans Kelsen) και της θεωρίας περί κράτους ως κοινωνιολογικής επιστήμης της πραγματικότητας (Hermann Heller).

Τέλος στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του έργου εξετάζεται η μετάβαση από τον 20ο στον 21ο αιώνα, όπου μετατοπίζεται το κέντρο βάρους στις ΗΠΑ, όπου θα μεταναστεύσει μαζί με τους ανθρώπους και η πολιτική και φιλοσοφική σκέψη (Karl Popper, Hannah Arendt, το Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα της Φρανκφούρτης).

Το βιβλίο συνοδεύεται από ευσύνοπτο χρηστικό αλφαβητικό ευρετήριο για εύκολη εύρεση του όρου που αναζητά κάθε φορά ο αναγνώστης.
Τίτλος βιβλίου:Ιστορία πολιτικών ιδεών
Υπότιτλος βιβλίου:Από τον 17ο αιώνα έως τις απαρχές του 21ου αιώνα
Εκδότης:Νομική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Αντωνίου, Θεοδώρα Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789605623784
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2016
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες