Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων

Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2016
ISBN:
9789605625306
Σελίδες:
488
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων
Τιμή εκδότη:€53,00
Η τιμή μας: €47,70
Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων
Το έργο «Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων» έχει ως αντικείμενο το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, η οποία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές μορφές εγκληματικότητας της σύγχρονης εποχής που έχει ήδη λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και συνεχίζει να εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Συγκεκριμένα επιχειρείται η δογματική διερεύνηση του αξιοποίνου της πορνογραφίας ανηλίκων, η ερμηνευτική προσέγγιση του άρθρου 348Α ΠΚ και η διατύπωση προτάσεων βελτίωσής του. Ήδη οι αλλεπάλληλες νομοθετικές μεταβολές (Ν 4267/2014, Ν 3727/2008, Ν 3625/2007) σε μία ούτως ή άλλως σχετικά πρόσφατη διάταξη (Ν 3064/2002) καταδεικνύουν την αμφιβολία του νομοθέτη ως προς τον ακριβή τρόπο ποινικοποίησης του εξεταζόμενου εγκλήματος.

Ειδικότερα, το πρώτο μέρος αφιερώνεται στην παρουσίαση του διεθνούς πλαισίου γένεσης του εγκλήματος και μάλιστα συγκριτικά με την εθνική έννομη τάξη, ούτως ώστε στο τέλος της ενότητας να προκύπτει μία σαφής εικόνα σχετικά με την εναρμόνιση του άρθρου 348Α ΠΚ στις διεθνείς και ενωσιακές σχετικές επιταγές.

Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται ο εντοπισμός της βάσης θεμελίωσης των συμπεριφορών που περιγράφονται στο άρθρο 348Α ΠΚ. Η προσέγγιση των εννόμων αγαθών τα οποία προστατεύονται από μία διάταξη συνιστά άλλωστε την πεμπτουσία δικαιολόγησης κάθε ποινικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό επιλέγεται καταρχάς μία συζήτηση με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί ως προς τα προστατευόμενα από την τυποποίηση του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας έννομα αγαθά, ούτως ώστε τελικά να αναδειχθούν τυχόν συγκλίσεις ή αποκλίσεις τους, ενώ μία ειδική ενότητα επιφυλάσσεται στο πλέον αμφισβητούμενο ζήτημα της εικονικής πορνογραφίας. Η θέση της συγγραφέως ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα διατυπώνεται στο τρίτο κεφάλαιο αυτού του μέρους, όπου επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ένα έννομο αγαθό να προστατεύεται από τη συγκεκριμένη διάταξη –και αντίστροφα ενδεχομένως γιατί κάποιο άλλο δεν προστατεύεται τελικά. Όλα τα παραπάνω επιχειρούνται σε μία παράλληλη προσπάθεια ανάδειξης και των διαφοροποιήσεων των επιμέρους εγκληματικών συμπεριφορών (και συνδυασμών) της διάταξης.

Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση και ερμηνεία της αξιόποινης συμπεριφοράς του άρθρου 348Α ΠΚ, διατρέχοντας έτσι αναγκαία κάποιες από τις σημαντικότερες θεματικές του ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Στη βάση των πορισμάτων της συγκεκριμένης ανάλυσης επιχειρείται, εξάλλου, τόσο η κριτική προσέγγιση του ισχύοντος δικαίου όσο και η αποτύπωση ειδικότερων προτάσεων για κάθε επιμέρους ζήτημα.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω ανάλυσης στο τέταρτο μέρος προτείνεται τελικά μία διαφορετική νομοθετική αντιμετώπιση του εγκλήματος, η οποία φιλοδοξεί να επιτύχει, στο μέτρο που θα κριθεί ικανοποιητική, την εξισορρόπηση ανάμεσα στην αναγκαία ποινική αντιμετώπιση της πορνογραφίας ανηλίκων και στη διαφύλαξη του φιλελεύθερου χαρακτήρα του ποινικού δικαίου.

Το έργο συμπληρώνεται με την παράθεση χρηστικών πινάκων για το οικείο έγκλημα (συγκριτικός πίνακας νομικών εργαλείων, πίνακας για το υλικό παιδικής πορνογραφίας κ.λπ.), πλούσια βιβλιογραφία (ελληνική και ξενόγλωσση), καθώς και αλφαβητικό ευρετήριο
Τίτλος βιβλίου:Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων
Εκδότης:Νομική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Πολυζωΐδου, Βάγια (Συγγραφέας)
ISBN:9789605625306
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2016
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες