Η οδός των πνευμάτων

Σουφισμός, πνευματοληψία και μαγεία στο Σουδάν
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2016
ISBN:
9789601664521
Σελίδες:
476
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η οδός των πνευμάτων
Τιμή εκδότη:€27,00
Η τιμή μας: €24,30
Η οδός των πνευμάτων
Το βιβλίο αυτό αποτελεί µια κριτική παρουσίαση της zar tumbura, µιας πνευµατοληπτικής λατρείας στο Σουδάν, που εξασκείται κυρίως από µαύρους Αφρικανούς απογόνους δούλων. Παρακολουθώντας τους ιστορικούς µετασχηµατισµούς της tumbura σ’ ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από αραβο-ισλαµικές εκδοχές της σουδανικής ταυτότητας, το βιβλίο καταδεικνύει πώς η συµµετοχή στη λατρεία εκ µέρους των κοινωνικά υποδεέστερων πιστών τούς επιτρέπει να συγκροτήσουν µια θετική ταυτότητα ως "αληθινοί" µουσουλµάνοι και "πραγµατικοί" κάτοχοι του Σουδάν. Μέσα από περίπλοκες τελετές, εκστατικούς χορούς και την εκτέλεση ιερών ωδών, τα µέλη της tumbura αφηγούνται µε τα σώµατά τους µια εναλλακτική ιστορία, όπου οι δούλοι πρόγονοί τους παρουσιάζονται ως ηρωικές φιγούρες ενός αγώνα που δυστυχώς χάθηκε, µια εναλλακτική ύπαρξη που αποσιωπήθηκε από τους νικητές της ιστορίας.

Μέσα από την ανάλυση ενός πλούσιου εθνογραφικού υλικού, η µελέτη ανοίγει ένα παράθυρο για την κατανόηση ευρύτερων κοινωνικο-πολιτισµικών µετασχηµατισµών σε µια κοινωνία στην οποία ο αραβικός και ο αφρικάνικος κόσµος συναντώνται µέσα σ’ ένα κοινό σύµπαν ισλαµικού υβριδισµού και σε µια περίοδο βίαιης νεοφιλελεύθερης απορρύθµισης κάτω από την κυριαρχία ενός αραβο-ισλαµικού καθεστώτος.

Παράλληλα, µελετώντας τις πλέον πρόσφατες µορφές που η λατρεία της tumbura έχει πάρει, ο συγγραφέας αναλύει τα µαγικά εκείνα στοιχεία που αναδεικνύουν τη δύναµη της µαύρης Αφρικανής ιέρειας-µάγισσας σε ρυθµιστή της καθηµερινότητας όσων επιζητούν τις υπηρεσίες της. Τα πνεύµατα των δούλων στοιχειώνουν την πραγ­µατικότητα όχι µόνο των απογόνων τους, αλλά και των απογόνων των δουλεµπόρων, σ’ ένα παιχνίδι ισλαµικών αποχρώσεων µε σκληρούς κανόνες και αβέβαιο αποτέλεσµα.
Τίτλος βιβλίου:Η οδός των πνευμάτων
Υπότιτλος βιβλίου:Σουφισμός, πνευματοληψία και μαγεία στο Σουδάν
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Μακρής, Γεράσιμος (Συγγραφέας)
Γκέφου - Μαδιανού, Δήμητρα (Υπεύθυνος Υποσειράς)
ISBN:9789601664521
Σειρά εκδότη:Θεωρητικές Επιστήμες: Ανθρωπολογία
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2016
Ηλικίες:
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Εσωτερισμός - Αποκρυφισμός - Μεταφυσική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες