Η Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχή

Συλλογή Βύρωνος Μήτου
Εκδότης:
Ποταμός
Έτος:
2014
ISBN:
9789605450465
Σελίδες:
264
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Η Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχή
Τιμή εκδότη:€39,00
Η τιμή μας: €35,10
Η Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχή
Περίπου 350 πρωτοδημοσιευόμενες φωτογραφίες, τραβηγμένες την περίοδο 1941-1944 από Γερμανούς στρατιώτες των δυνάμεων Κατοχής, ξαναδιηγούνται εύγλωττα και με την πειστικότητα των ντοκουμέντων την ιστορία της κατοχικής Θεσσαλονίκης.

Καθώς η ζωή και η Ιστορία κάνουν κύκλους, οι μοναδικές κι ανεπανάληπτες αυτές φωτογραφίες, τις οποίες συνέλεξε μεταπολεμικά Γερμανός στρατιωτικός, περιήλθαν στον Θεσσαλονικιό συλλέκτη Βύρωνα Μήτο. Έτσι, οι προσωπικές μνήμες που προσπαθούσαν να περισώσουν οι ερασιτέχνες Γερμανοί φωτογράφοι γίνονται απρόσμενα πολύτιμη ελληνική συλλογική μνήμη.

Ένα κείμενο του συλλέκτη και δύο κείμενα των ιστορικών Άννας Μαρίας Δρουμπούκη και Ιάσονα Χανδρινού που συνοδεύουν την έκδοση αφηγούνται συναρπαστικά τη μεγάλη και τη μικρή ιστορία των ανθρώπων. Μαζί με τις εικόνες χαρτογραφούν γωνιά γωνιά την κατοχική Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της, τα τραύματα στα κτήρια και τις ψυχές. Μιλάνε για τη φρίκη του πολέμου, την πείνα, τη φτώχεια, το θάνατο, για πατριώτες και δωσίλογους, για το αδιανόητο δράμα της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Ξαναζωντανεύουν την Ιστορία και τη μνήμη για να μπορούμε να υπάρχουμε. Προβάλλουν τον αδιάκοπο αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση.
Τίτλος βιβλίου:Η Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχή
Υπότιτλος βιβλίου:Συλλογή Βύρωνος Μήτου
Εκδότης:Ποταμός
Συντελεστές βιβλίου:Δρουμπούκη, Άννα-Μαρία (Συγγραφέας)
Χανδρινός, Ιάσονας Γ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789605450465
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2014
Κατηγορίες:Λευκώματα > Φωτογραφικά
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες