Η υγεία στην ψηφιακή εποχή (τ.2)

Εφαρμογές πληροφορικής στην οικονομική διαχείριση μονάδων υγείας
Εκδότης:
Λαζακίδου
Έτος:
2013
ISBN:
9789609264525
Σελίδες:
248
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η υγεία στην ψηφιακή εποχή
Εκτός κυκλοφορίας
Η υγεία στην ψηφιακή εποχή (τ.2)
Στο συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, η αναγκαιότητα του ελέγχου πηγάζει τόσο από τους κινδύνους που παρουσιάζονται καθημερινά στις νοσοκομειακές μονάδες όσο και από τις αδυναμίες και τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης. Οι απάτες, οι δολιοφθορές, οι καταχρήσεις, η απόκρυψη στοιχείων και η παραποίηση οικονομικών καταστάσεων είναι ορισμένοι μόνο από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νοσοκομειακές μονάδες και καλούνται να εξαλείψουν. Μοναδική λύση για την καταπολέμηση των κινδύνων αυτών αποτελεί ο Εσωτερικός Έλεγχος, που περιγράφεται στο κεφάλαιο 10. Ο κλινικός έλεγχος που περιγράφεται στο κεφάλαιο 11 ουσιαστικά αφορά στην εξέταση της κλινικής πρακτικής με στόχο τη διασφάλιση της βέλτιστης φροντίδας προς τους ασθενείς. Επομένως, η κλινική απόδοση εξετάζεται ως προς καθορισμένα πρότυπα και επίπεδα ποιότητας.
Στο κεφάλαιο 2 περιγράφονται τα ευρέως διαδεδομένα Συστήματα Ταξινόμησης και Κωδικοποίησης όπως τα ICD-9, ICD-10, SNOMED, ICNP, κλπ.
Τα DRGs (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) αποτελούν ένα σύστημα κατάταξης των ασθενών, το οποίο συσχετίζει τον τύπο των ασθενών που αντιμετωπίζει ένα νοσοκομείο, με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από αυτό. Ενώ κάθε ασθενής είναι μοναδικός, ομάδες ασθενών έχουν κοινές δημογραφικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές ιδιότητες που καθορίζουν την ένταση των απαιτούμενων πόρων για τη θεραπεία τους. Τα ΚΕΝ αποτελούνται από διακριτές ομάδες που σε κάθε μία από αυτές οι ασθενείς που τις αποτελούν είναι κλινικά παρόμοιοι και για αυτό αναμένεται να καταναλώσουν και την ίδια ποσότητα πόρων. Επιχειρούν να τυποποιήσουν όλες τις περιπτώσεις των νοσηλευόμενων ασθενών και να δημιουργήσουν μια ομάδα νοσοκομειακών προϊόντων που θα αποζημιώνονται στη βάση των πόρων που είναι αναγκαίοι να χρησιμοποιηθούν. Τα ΚΕΝ περιγράφονται αναλυτικά στο κεφάλαιο 3.
Στο κεφάλαιο 4 περιγράφονται οι βασικές κατηγορίες δεικτών υγείας όπως δείκτες Υγειονομικής Πολιτικής, Κοινωνικοοικονομικοί Δείκτες, Δείκτες Επιπέδου Υγείας, Δείκτες Παροχής Φροντίδας Υγείας και Δείκτες Κάλυψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στο κεφάλαιο 7 αναλύονται γενικότερα τα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας, στο κεφάλαιο 8 τα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων (HRIS) και στο κεφάλαιο 9 περιγράφεται το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Μονάδων Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στο κεφάλαιο 6 περιγράφονται Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Υλικών και Αναλώσιμων στις Νοσοκομειακές Μονάδες και αναλύονται τα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης αυτών των συστημάτων στο χώρο της Υγείας.
Ηλεκτρονική προμήθεια (Ε-procurement) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων, π.χ. μέσω του διαδικτύου, για τη διενέργεια συναλλαγών μεταξύ φορέων και προμηθευτών. Η διαδικασία μιας ηλεκτρονικής προμήθειας καλύπτει κάθε ένα από τα στάδια της συναλλαγής, από την αρχική εξέταση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και όρων, τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μέχρι την πληρωμή και τη διαχείριση των συμβάσεων. Στο κεφάλαιο 6 αναλύονται διάφορα ζητήματα σχετικά με τις Ηλεκτρονικές Προμήθειες στον Τομέα της Υγείας.
Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και η νέα στρατηγική του Υπουργείου Υγείας επιβάλλουν την εισαγωγή Συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης και Επιχειρηματικής Ευφυΐας που θα προωθήσουν τη λειτουργική συνεργασία των μονάδων Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠε) και των κεντρικών υπηρεσιών όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 12. Επιπρόσθετα, οι μηχανισμοί αυτοί θα επιτρέψουν την άσκηση επιχειρησιακής διοίκησης επί θεμάτων Προσωπικού, Οικονομικής Διαχείρισης και Προϋπολογισμών, Διακίνησης και Διαχείρισης Ασθενών και θα ικανοποιήσουν την απαίτηση για ομογενοποίηση όλων των μετρήσιμων επιχειρησιακών μεγεθών που διαχειρίζονται οι μονάδες υγείας και την ενιαία διαχείριση των ασθενών.
Τίτλος βιβλίου:Η υγεία στην ψηφιακή εποχή
Υπότιτλος βιβλίου:Εφαρμογές πληροφορικής στην οικονομική διαχείριση μονάδων υγείας
Εκδότης:Λαζακίδου
Συντελεστές βιβλίου:Λαζακίδου, Αθηνά Α. (Συγγραφέας)
ISBN:9789609264525
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2013
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Πληροφορική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες