Οι μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου και η σημασία τους για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων

Εκδότης:
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος:
2013
ISBN:
9789601427218
Σελίδες:
144
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Οι μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου και η σημασία τους για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Οι μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου και η σημασία τους για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων
Οι μάχες του Σαρανταπόρου και της Ελασσόνας σε συνδυασμό με το σύνολο των επιχειρήσεων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν προκαθόρισαν συνολικά τη νικηφόρα έκβαση του πρώτου βαλκανικού πολέμου.

Πέραν, όμως, του στρατιωτικού σκέλους, όπου αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνο η ισχυρότερη ναυτική δύναμη της Βαλκανικής, αλλά και εξίσου ισχυρή σε χερσαίο επίπεδο, υπάρχουν και άλλες σοβαρότατες επιπτώσεις των μαχών αυτών.

Με τη νικηφόρα έκβαση των μαχών αυτών, πρώτον, ξεπεράστηκε εντελώς το σύνδρομο της ήττας του 1897, το οποίο, παρά το υψηλότατο ηθικό του στρατεύματος, εξακολουθούσε να υποβόσκει.
Επίσης, δεύτερον, αποδείχτηκε περίτρανα και στην πράξη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αλλόγλωσσων πληθυσμών -Βλάχων, Σλαυόφωνων, Τουρκόφωνων κ.λπ.- είχε ελληνική συνείδηση και φρόνημα.

Τέλος, τρίτον, καταδείχτηκε ότι μια μικρή χώρα, εφόσον έχει γνήσια εθνική και πατριωτική ηγεσία, μπορεί να ασκήσει αυτοδύναμη πολιτική, που να μην είναι αρεστή στις μεγάλες δυνάμεις, εκμεταλλευόμενη τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Ένα δίδαγμα που δυστυχώς δεν έλαβαν οι σημερινοί μνημονιακοί μειοδότες που κυβερνούν τη χώρα.
***
Το ανά χείρας βιβλίο του Κ. Σαχινίδη αποτελεί συμβολή στην υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία, διότι ακριβώς καταδεικνύει και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα όλων αυτών των "παράπλευρων" απόψεων του θέματος, επιβεβαιώνοντας το γνωστό εκείνο ότι "πόλεμος είναι συνέχιση της πολιτικής δι' άλλων μέσων".

Συμβαίνει ο κ. Κ. Σαχινίδης να μην είναι ιστορικός, αλλά ως κοινωνιολόγος επιχειρεί με επιτυχία να κάνει κάτι που πολλοί "ακραιφνείς" ιστορικοί δεν είναι σε θέση να κάνουν: να διερευνήσει το πλέγμα των πολιτικοστρατιωτικών, οικονομικών, κοινωνικών και ιδεολογικών παραγόντων που διαμορφώνουν το ιστορικό γίγνεσθαι, εν προκειμένω της βαλκανικής αναμέτρησης.

Καθηγητής Βασίλης Φίλιας
Σεπτέμβριος 2013
Τίτλος βιβλίου:Οι μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου και η σημασία τους για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων
Εκδότης:Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Συντελεστές βιβλίου:Σαχινίδης, Κώστας Γ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789601427218
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2013
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες