Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή

10 χρόνια εφαρμογής του Ν. 3089/2002, Συνέδριο προς τιμήν της Καθηγήτριας Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη (26-27 Απριλίου 2012)
Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2013
ISBN:
9789604459575
Σελίδες:
231
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή
Τιμή εκδότη:€15,00
Η τιμή μας: €14,25
στο καλάθι
Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή
Ο ν. 3089/2002 αποτέλεσε πραγματική τομή στον χώρο του οικογενειακού δικαίου. Ένας νόμος νεωτερικός, που επαναπροσδιόρισε την έννοια της οικογένειας και του περιεχομένου των συγγενικών δεσμών και ενσωμάτωσε στο χώρο του Δικαίου τις εξελίξεις της βιοτεχνολογίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Για πρώτη φορά αντιμετώπισε θέματα, όπως η εξωσωματική και μεταθανάτια γονιμοποίηση ή η παρένθετη μητρότητα. Για πρώτη φορά ρύθμισε ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία των ατόμων τα οποία επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με την επιλογή του φύλου του παιδιού που θα γεννηθεί, με τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας στο πλεονάζον γεννητικό υλικό, με την αναπαραγωγική και θεραπευτική κλωνοποίηση.
Ο νόμος αυτός υιοθετήθηκε βέβαια στη χώρα μας με κάποια χρονική καθυστέρηση, καθώς άλλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν διαμορφώσει σχετική νομοθεσία ήδη από τη δεκαετία του '80. Η καθυστέρηση όμως αυτή έδωσε στον Έλληνα νομοθέτη τη δυνατότητα να αξιολογήσει τις διαφορετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες και να επιλέξει μεταξύ διαμορφωμένων ήδη δικαιϊκών συστημάτων. Υιοθέτησε έτσι μια νομοθεσία φιλελεύθερη και σε πολλά σημεία ριζοσπαστική, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος και προσδιορίζοντας τις τελικές του επιλογές με βάση τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση του Οβιέδο. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε, σταθμίζοντας από τη μια το συμφέρον του παιδιού που θα γεννηθεί και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε σε αυτό μια απαγορευτική αυστηρή νομοθεσία και από την άλλη τα όρια ανοχής της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Τίτλος βιβλίου:Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή
Υπότιτλος βιβλίου:10 χρόνια εφαρμογής του Ν. 3089/2002, Συνέδριο προς τιμήν της Καθηγήτριας Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη (26-27 Απριλίου 2012)
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Καϊάφα - Γκμπάντι, Μαρία (Υπεύθυνος Σειράς)
Κουνουγέρη - Μανωλεδάκη, Ευτυχία (Υπεύθυνος Σειράς)
Συμεωνίδου - Καστανίδου Ελισάβετ (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789604459575
Σειρά εκδότη:Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2013
Κατηγορίες:Υγεία - Διατροφή > Ιατρική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες