Το πολιτικό βιβλίο στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974

Έρευνα και βιβλιογραφική καταγραφή
Εκδότης:
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Έτος:
1997
Σελίδες:
63
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το πολιτικό βιβλίο στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974
Εκτός κυκλοφορίας
Το πολιτικό βιβλίο στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974
Σκοπός αυτής της βιβλιογραφικής έρευνας είναι να ανιχνεύσει την εκδοτική δραστηριότητα που αφορά το πολιτικό βιβλίο που εκδόθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), να καταγράψει και να ερμηνεύσει την παραγωγή και διακίνησή του. Ο κατάλογος βιβλίων που προέκυψε αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση της εκδοτικής δραστηριότητας εκείνης της εποχής και φιλοδοξεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και να χρησιμεύσει ως αφετηρία για περαιτέρω έρευνα.

Η ανάγκη ειδικότερου προσδιορισμού του "πολιτικού βιβλίου", στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, ανακύπτει λόγω της ιδιαιτερότητας της περιόδου αυτής, κατά την οποία η έκδοση οποιουδήποτε βιβλίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτική πράξη αντίστασης ενάντια στο ολοκληρωτικό καθεστώς και σχεδόν κάθε βιβλίο πολιτικό. Ως πολιτικό βιβλίο καταγράφεται κάθε δοκίμιο ή μελέτη που αναφέρεται σε ζητήματα σχετικά με την πολιτική εξουσία, τα πολιτικά κόμματα, το κράτος και την οργάνωσή του, τους θεσμούς και την εξέλιξή τους, την κοινωνική οργάνωση και τα ιστορικά γεγονότα. Συμπεριλαμβάνονται κυρίως βιβλία πολιτικής ιστορίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, κοινωνικής και πολιτικής ψυχολογίας, δικαίου, πολιτικής οικονομίας. Καταγράφονται, επίσης, χρονικά, ημερολόγια, βιογραφίες πολιτικών προσώπων που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή πολιτική ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο παρατηρείται πλούσια εκδοτική παραγωγή λογοτεχνικών βιβλίων με πολιτικές προεκτάσεις, η οποία θα άξιζε να γίνει αντικείμενο ειδικής έρευνας.

Για τον εντοπισμό και την καταγραφή των πολιτικών βιβλίων της περιόδου της δικτατορίας συντάχθηκε ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε σε εκδότες και πραγματοποιήθηκε έρευνα στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες τους. Έρευνα, επίσης, πραγματοποιήθηκε στους καταλόγους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Βιβλιοθήκης Τσίρκα (που φιλοξενείται στο ΕΚΕΒΙ), καθώς και στις συλλογές του ΕΛΙΑ. Επιπλέον σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες με πλούσιες συλλογές. Αναφέρω ενδεικτικά τη βιβλιοθήκη του καθηγητή Στέφανου Πεσμαζόγλου, του αρχαιολόγου Βαγγέλη Πεντάζου και του δικηγόρου Γιώργου Γκουζούλη. Εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν οι βιβλιογραφικοί οδηγοί που καλύπτουν την περίοδο 1967-1974, καθώς και τα βιβλιογραφικά δελτία και οι βιβλιοπαρουσιάσεις που περιλαμβάνονταν σε περιοδικά της περιόδου. [...]

Μαριάννα Σωτηροπούλου


Ο τόμος αποτελείται από τις ενότητες:

- Εισαγωγή

- Μεθοδολογία

- Ανάλυση ερωτηματολογίων
1. Εκδοτικοί οίκοι
2. Επιδιώξεις των εκδοτών
3. Ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού
4. Απαγορεύσεις-λογοκρισία

- Συμπεράσματα

- Βιβλιογραφία

- Παράρτημα 1: Ερωτηματολόγιο
- Παράρτημα 2: Εκδότες που συμμετείχαν στην έρευνα

- Βιβλιογραφική καταγραφή:
# 1967
# 1968
# 1969
# 1970
# 1971
# 1972
# 1973
# 1974
Τίτλος βιβλίου:Το πολιτικό βιβλίο στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974
Υπότιτλος βιβλίου:Έρευνα και βιβλιογραφική καταγραφή
Εκδότης:Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Συντελεστές βιβλίου:Σωτηροπούλου, Μαριάννα (Συγγραφέας)
ISBN:
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 1997
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME
Γενικά Βιβλία > Διάφορα
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες