Η Παναγία μας

Εκδότης:
Μάτι
Έτος:
2013
ISBN:
9786185021023
Σελίδες:
64
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η Παναγία μας
Τιμή εκδότη:€6,00
Η τιμή μας: €5,40
στο καλάθι
Η Παναγία μας
Η Παναγία μας είναι το πιο σπουδαίο ανθρώπινο πρόσωπο της ανθρώπινης Ιστορίας. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε σωτηρία για μας. Τα λόγια που βγήκαν από το στόμα της: "ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου". (Είμαι μια δούλη του Κυρίου, ας γίνει το θέλημά του σ'εμένα...), αποτελούν τα πιο σπουδαία λόγια που βγήκαν από χείλη ανθρώπινα σε όλη την ανθρώπινη Ιστορία. Χωρίς αυτά τα λόγια, λόγια απόλυτης αφοσίωσης στο θέλημα του Κυρίου, από το στόμα ενός αγνού και άσπιλου πλάσματος που ήταν παρθένα και παρέμεινε για πάντα παρθένα, δεν θα ήταν δυνατή η σωτηρία μας. Γιατί η σωτηρία μας θα έπρεπε να είναι προϊόν μιας συγκατάθεσης εκ μέρους του ανθρώπου για το έργο που ο Θεός είχε πάντοτε έτοιμο για τη σωτηρία του εκλεκτού πλάσματός Του, του ανθρώπου.
Γι'αυτό το λόγο είναι που νοιώθουμε να χρωστούμε τόσα πολλά στην Παναγία. Σύμφωνα με τη Θεολογία μας, η Μαρία είναι η δεύτερη Εύα. Η πρώτη Εύα έφερε την πτώση στο ανθρώπινο γένος με την παρακοή της, η δεύτερη φέρνει τη λύτρωση με την υπακοή της. Η πρώτη Εύα εξευτέλισε το γυναικείο φύλο, η δεύτερη Εύα ανεβάζει το γυναικείο φύλο σε δυσθεώρητα ύψη. Η πρώτη Εύα παρασύρει και τον Αδάμ στην πτώση και μαζί όλο το ανθρώπινο γένος. Η δεύτερη Εύα ανεβαίνει στα ύψη και μαζί της ανυψώνει και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.
'Παναγία' είναι μια από τις προσωνυμίες της Μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Γι'αυτό ακριβώς έχει και την προσωνυμία τής Θεοτόκου, γιατί γέννησε τον Υιό και Λόγο του Θεού. Λέγεται και Παναγία γιατί είναι η μεγαλύτερη από όλους τους αγίους. Το κανονικό της όνομα, το όνομα που της έδωσαν οι γονείς της είναι Μαρία. Και αυτό βέβαια είναι ο εξελληνισμένος τύπος του Εβραϊκού
ονόματος Μαριάμ ή Μιργιάμ. Το όνομά της συνδέθηκε και με την προσωνυμία Παρθένος, δηλ. η Παρθένος Μαρία, γιατί ενώ ήταν παρθένος, δέχτηκε μέσα στα σπλάχνα της, διά Πνεύματος Αγίου, τον ίδιο τον Υιό και Λόγο του Θεού. Γι'αυτό το λόγο λέγεται και Πλατυτέρα των Ουρανών, γιατί μπόρεσε και χώρεσε μέσα της ο αχώρητος, Αυτός τον οποίον δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε οι Ουρανοί.
Ο ναός μας έχει την ύψιστη τιμή να φέρει το όνομα της Παναγίας και μάλιστα της Ελεούσας. Δεν υπάρχουν, βέβαια, πολλές Παναγίες. Η Παναγία είναι μία. Πλην όμως, η ίδια και μοναδική Παναγία φέρει πολλά ονόματα για πολλούς και διαφόρους λόγους, ανάλογα με την προσωνυμία.
Οι προσωνυμίες που έχουν δοθεί στην Παναγία μας είναι αναρίθμητες, γιατί και η τιμή με την οποία την αντιμετωπίζουμε είναι απροσμέτρητη. Οι προσωνυμίες αυτές έχουν μια μεγάλη ποικιλία, όπως είναι: ο εικονογραφικός τύπος με τον οποίο παριστάνεται από τον αγιογράφο στην εικόνα, από την παλαιότητα, τον τρόπο εύρεσης της εικόνας, από τον τόπο προέλευσης της εικόνας, από τα ιδιάζοντα γνωρίσματά της, από το χρόνο εορτασμού της και από τις ιδιότητές της, όπως είναι και η προσωνυμία της δικής μας Παναγίας, Ελεούσα, δηλ. από το γεγονός ότι ένας από τους ρόλους της είναι να μας ελεεί και να παρακαλεί τον Υιό της να μας σώσει από τους διαφόρους κινδύνους που πολλές φορές διατρέχουμε και κυρίως τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ψυχές από τον Πονηρό.
Τίτλος βιβλίου:Η Παναγία μας
Εκδότης:Μάτι
Συντελεστές βιβλίου:Μιχαηλίδης, Ανδρέας, πρεσβύτερος (Συγγραφέας)
ISBN:9786185021023
Στοιχεία έκδοσης:Φεβρουάριος 2013
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες