Ο στωικός σοφός

Στωική ηθική και κοινωνική φιλοσοφία
Εκδότης:
Μεταίχμιο
Έτος:
2012
ISBN:
9789605019587
Σελίδες:
406
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο στωικός σοφός
Τιμή εκδότη:€18,71
Η τιμή μας: €16,84
Ο στωικός σοφός
Η έρευνα περί του στωικού ιδεώδους του σοφού έρχεται κατ’ αρχήν αντιμέτωπη με δύο βασικές διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η περί του σοφού θεωρία δεν είναι απλώς ένα τμήμα της στωικής ηθικής, αλλά εμπλέκεται σε όλα τα μείζονα ζητήματα της διανόησης των Στωικών. Η δεύτερη είναι ότι ο στωικός σοφός αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς λόγιας αλλά και λαϊκής παράδοσης, που περιστρέφονταν γύρω από τα ερωτήματα τι είναι η σοφία και ποιος είναι ο τύπος του σοφού ανθρώπου.

Το παρόν έργο εξετάζει τα θεμελιώδη ερωτήματα τι είναι η σοφία και ποιος είναι ο τύπος του σοφού ανθρώπου, ενώ παράλληλα αποτελεί μία συστηματική μελέτη της στωικής ηθικής και κοινωνικής φιλοσοφίας.

Πιο αναλυτικά εξετάζονται:
- η αντίληψη περί του σοφού και της σοφίας κατά την προσωκρατική, κλασική και πρώιμη ελληνιστική περίοδο της φιλοσοφίας,
- η έννοια και το περιεχόμενο του ιδεώδους του σοφού κατά τους Στωικούς και η διασύνδεσή του με τις σημαντικότερες παραμέτρους της στωικής διανόησης, δηλαδή με τη φυσική, την ψυχολογία, την κοινωνική και πολιτική θεωρία, την ηθική και τη γνωσιολογία,
- η στωική θεωρία περί των αξιών των πραγμάτων και η στωική αρετολογία εν αναφορά προς τις ιδιότητες του σοφού,
- η στωική περί του βίου θεωρία και πράξη και οι κανόνες που έθετε το ιδεώδες του σοφού για τη διαβίωση εντός μιας πολιτικής κοινωνίας.
Τίτλος βιβλίου:Ο στωικός σοφός
Υπότιτλος βιβλίου:Στωική ηθική και κοινωνική φιλοσοφία
Εκδότης:Μεταίχμιο
Συντελεστές βιβλίου:Τσώλης, Θοδωρής (Συγγραφέας)
ISBN:9789605019587
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2012
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία > Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες