Το όνειρο

Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση των ονείρων επάνω σε αγνοημένα ίχνη της σκέψης του Φρόυντ
Εκδότης:
Έρασμος
Έτος:
2009
ISBN:
9789606870057
Σελίδες:
110
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το όνειρο
Τιμή εκδότη:€9,54
Η τιμή μας: €8,59
στο καλάθι
Το όνειρο
Από τη στιγμή που θα "ανακαλύψουμε" έναν στοχαστή, δεν είναι δύσκολο να τον μάθουμε, να τον καταλάβουμε, να τον "βρούμε". Εδώ είναι που τελειώνει για τους περισσότερους η υπόθεση. Μένουν προσκολλημένοι σ' αυτά που "βρήκαν", δημιουργούν σχολές, όπου τα ιδία επαναλαμβάνονται με επουσιώδεις παραλλαγές και με έντονες έριδες για τη σωστή ερμηνεία. Αυτό συμβαίνει με τον Freud στον χώρο της Ψυχανάλυσης, με τον Heidegger στον χώρο της Φιλοσοφίας - για να περιοριστώ στα καθοριστικά θέματα αυτής της μελέτης.

Για τον Nietzsche το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Το υποδηλώνει η διπλή τελεία που ακολουθεί το "να με βρεις". Η "δυσκολία" δεν έγκειται στο να βρεις μια σκέψη και να εγκλιματιστείς στο πνεύμα της. Αυτό συμβαίνει κατά κάποιον τρόπο πάντοτε. Η δυσκολία έγκειται στο να "χάσεις" τη σκέψη που βρήκες, να λυθείς από τα δεσμά που σε κρατάνε στην πεπατημένη του λόγου της.

Όμως η πραγματική λύση από τα δεσμά μιας σκέψης δεν σημαίνει κάποιου είδους ανεξαρτητοποίηση, αλλά, αντίθετα, την παραίτηση από κάθε φιλοδοξία πρωτοτυπίας και την ακόμα αποφασιστικότερη παράδοση σ' αυτήν. Τότε μπορεί να συμβεί, και στο πιο αληθινό μίλημα της ξένης σκέψης να ακούσεις το μίλημα της αληθινής δικής σου φωνής. Τότε έχεις ανοίξει για τον πραγματικά κοινό κόσμο, όπου η εύρεση του άλλου είναι το χάσιμο του, και το χάσιμο του η εύρεση του. Εδώ βρίσκεται η ουσία της ψυχαναλυτικής συνάντησης. Εδώ βρίσκεται και ο χώρος της αντιπαράθεσης με τη σκέψη του Freud, καθώς και με τη σκέψη όσων ακόμα αναφέρονται παρακάτω.

(από τον πρόλογο της 1ης έκδοσης)
Τίτλος βιβλίου:Το όνειρο
Υπότιτλος βιβλίου:Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση των ονείρων επάνω σε αγνοημένα ίχνη της σκέψης του Φρόυντ
Εκδότης:Έρασμος
Συντελεστές βιβλίου:Γεμενετζής, Κώστας (Συγγραφέας)
Μαρκίδης, Μάριος, 1940-2003 (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789606870057
Σειρά εκδότη:Επιστήμες του Ανθρώπου
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2009
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες