Το Πυθαγόρειο θεώρημα

Μια ιστορία 4.000 ετών
Εκδότης:
Κάτοπτρο
Έτος:
2008
ISBN:
9789606717277
Σελίδες:
320
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το Πυθαγόρειο θεώρημα
Τιμή εκδότη:€29,68
Η τιμή μας: €26,71
στο καλάθι
Το Πυθαγόρειο θεώρημα
Με ό,τι κι αν συγκριθεί, αποτελεί το πιο γνωστό θεώρημα σε όλα τα μαθηματικά, τη μόνη πρόταση που κάθε μαθητής και μαθήτρια μπορούν να θυμηθούν από τα σχολικά τους χρόνια. Περισσότερες από τετρακόσιες αποδείξεις του θεωρήματος είναι γνωστές· σε αυτές περιλαμβάνονται μια πρωτότυπη απόδειξη από τον δωδεκάχρονο Αϊνστάιν, αλλά και από ένα τυφλό κορίτσι, από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και από κάποιον που έμελλε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο παρόν βιβλίο, για πρώτη ίσως φορά, καταγράφεται ολόκληρη η ιστορία του διάσημου αυτού θεωρήματος.

Μολονότι αποδίδεται στον Πυθαγόρα, το θεώρημα ήταν γνωστό στους Βαβυλωνίους, τουλάχιστον 1.000 χρόνια πριν από την εποχή του. Ίσως να ήταν ο πρώτος που το απέδειξε, όμως η απόδειξή του δεν έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Ο Ευκλείδης το κατέστησε αθάνατο ως Πρόταση 47 στα
Στοιχεία του, και με αυτή τη μορφή παραδίδεται από τη μία γενιά στην άλλη. Το θεώρημα κατέχει κεντρική θέση σχεδόν σε κάθε κλάδο της επιστήμης, θεωρητικής ή εφαρμοσμένης. Έχει προταθεί ακόμη και ως μέσο επικοινωνίας με εξωγήινα όντα, εάν και όταν τα ανακαλύψουμε. Και, επεκτεινόμενο στον τετραδιάστατο χωρόχρονο, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Στο βιβλίο αυτό, ο Eli Maor ζωντανεύει πολλούς από τους χαρακτήρες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του πυθαγόρειου θεωρήματος, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό σκηνικό γύρω από την παλαιότερη ίσως μαθηματική κληρονομιά μας.
Τίτλος βιβλίου:Το Πυθαγόρειο θεώρημα
Υπότιτλος βιβλίου:Μια ιστορία 4.000 ετών
Τίτλος πρωτότυπου:The Pythagorean Theorem: A 4,000 Year History
Εκδότης:Κάτοπτρο
Συντελεστές βιβλίου:Maor, Eli (Συγγραφέας)
Αποστολόπουλος, Νίκος, μεταφραστής (Μεταφραστής)
Λάμπρου, Μιχάλης (Επιμελητής)
ISBN:9789606717277
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2008
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Μαθηματικά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες