Ηράκλειος

Ο Μ. Αλέξανδρος του Βυζαντίου
Εκδότης:
Περισκόπιο
Έτος:
2010
ISBN:
9789609408806
Σελίδες:
116
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ηράκλειος
Τιμή εκδότη:€7,90
Η τιμή μας: €7,11
Ηράκλειος
Ο Ηράκλειος ήταν ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Ανήλθε στον θρόνο ανατρέποντας τη λαομίσητη τυραννία του Φωκά και ηγήθηκε του κρίσιμου αγώνα εναντίον της πανίσχυρης Σασσανιδικής αυτοκρατορίας. Χάρη στις έξοχες στρατηγικές και διοικητικές ικανότητές του αλλά και την απαράμιλλη γενναιότητά του, κατόρθωσε να συντρίψει την περσική απειλή. Ο «ιερός» αυτός πόλεμος εναντίον των Περσών έληξε με την επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού και το ταξίδι του αυτοκράτορα στην Ιερουσαλήμ ως ταπεινού προσκυνητή.

Εκτός από εξαιρετικός στρατηγός, ο Ηράκλειος υπήρξε και μεγάλος μεταρρυθμιστής. Μεταξύ των σημαντικότερων καινοτομιών του ήταν η αντικατάσταση της λατινικής με την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κράτους και η ίδρυση του θεσμού των «θεμάτων». Με τις ενέργειές του επισημοποίησε μια μακρά διαδικασία εξελληνισμού της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ τα "θέματα" αναδείχθηκαν σε στυλοβάτη της βυζαντινής άμυνας. Λίγο πριν το τέλος της ζωής του, όμως, είδε κάποια από τα επιτεύγματά του να σαρώνονται από την αραβική "αμμοθύελλα". Το έργο του όμως είχε απλώσει βαθιές ρίζες και στήριξε την αυτοκρατορία κατά τους επόμενους τρεις δύσκολους αιώνες.

Στο νέο βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται η δράση και η ζωή του Ηρακλείου και έμμεσα αναδύεται μια εποχή κοσμοϊστορικών ανατροπών. Το κείμενο, βασιζόμενο στην ενδελεχή μελέτη των ιστορικών πηγών και την πλούσια εικονογράφηση, δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει και να αξιολογήσει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του μεγάλου Βυζαντινού αυτοκράτορα, ο οποίος δίκαια έχει χαρακτηρισθεί ως ο "Αλέξανδρος" του Βυζαντίου.
Τίτλος βιβλίου:Ηράκλειος
Υπότιτλος βιβλίου:Ο Μ. Αλέξανδρος του Βυζαντίου
Εκδότης:Περισκόπιο
Συντελεστές βιβλίου:Χρονόπουλος, Γιάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789609408806
Σειρά εκδότη:Μεγάλες Μορφές του Παρελθόντος
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2010
Κατηγορίες:Ιστορία > Ρωμαική, Βυζαντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες