Συρροή εγκλημάτων και φαινομενική συρροή ποινικών κανόνων

Το ισπανικό μοντέλο επίλυσης των προβλημάτων συρροής
Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2011
ISBN:
9789602729106
Σελίδες:
256
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Συρροή εγκλημάτων και φαινομενική συρροή ποινικών κανόνων
Τιμή εκδότη:€37,00
Η τιμή μας: €33,30
στο καλάθι
Συρροή εγκλημάτων και φαινομενική συρροή ποινικών κανόνων
Η μελέτη παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη συρροή εγκλημάτων και τη συρροή νόμων στο ισπανικό Ποινικό Δίκαιο.

Στην πρώτη ενότητα παρέχονται χρήσιμα στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη του Ποινικού Δικαίου στην Ισπανία από την Αρχαιότητα μέχρι την πρόσφατη αναθεώρηση του ισπανικού Ποινικού Κώδικα, που έγινε το 2010, και παρουσιάζεται η μορφή και η δομή της ισπανικής ποινικής νομοθεσίας.

Στη δεύτερη ενότητα γίνεται λόγος για τις βασικές αρχές, που διέπουν το ισπανικό Ποινικό Δίκαιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της ενοχής, στην αρχή της αναλογικότητας και στην αρχή ne bis in idem.

Στην τρίτη ενότητα προσεγγίζεται η έννοια της νομοτυπικής υπόστασης, η οποία στην ισπανική ποινική επιστήμη αποδίδεται με τον όρο "εγκληματικός τύπος" και εξετάζεται η λειτουργία του ποινικού κανόνα, που νοηματοδοτεί τη φέρουσα τον εγκληματικό τύπο νομική διάταξη.

Στην τέταρτη ενότητα καταγράφονται οι ποινικές κυρώσεις, που ισχύουν στην Ισπανία, αναλύεται η έννοια της ποινής, επισημαίνονται οι διακρίσεις της και υποδεικνύονται οι τρόποι καθορισμού των ορίων της.

Στην πέμπτη ενότητα εξετάζεται η συρροή στο Ποινικό Δίκαιο της Ισπανίας. Αρχικά αναλύεται η πραγματική συρροή εγκλημάτων, το κατ' εξακολούθηση έγκλημα και το μαζικό έγκλημα. Στη συνέχεια μελετάται η κατ' ιδέαν συρροή εγκλημάτων, η μεσολαβητική ή τελολογική ή οργανική συρροή εγκλημάτων και ο τρόπος επιμέτρησης της ποινής σε αυτές με το σύστημα της απορρόφησης υπό όρους επιβάρυνσης.

Ακολουθεί η ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 8 του ισπανικού Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα - αν δεν είναι το μοναδικό - άρθρα στη Ευρώπη, που καθιερώνει νομοθετικά τις τέσσερις αρχές της φαινομενικής συρροής, η οποία, κατά την κρατούσα στην Ισπανία άποψη, αφορά ποινικούς κανόνες. Οι αρχές αυτές είναι η ειδικότητα, η επικουρικότητα, η ανάλωση/απορρόφηση και η εναλλακτικότητα/διάζευξη.

Ειδική αναφορά γίνεται στο μέγεθος της παράλειψης, στο πλαίσιο της οποίας ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα συρροής. Μετά από την εξέταση όλων των μορφών συρροής εγκλημάτων και νόμων, παρουσιάζεται μια σύντομη κριτική επισκόπηση της συρροής από την ισπανική ποινική επιστήμη και η μελέτη ολοκληρώνεται με τις τελικές παρατηρήσεις του συγγραφέα, που επέχουν θέση συμπερασμάτων.
Σε όλες τις θεματικές ενότητες η προσέγγιση των επιμέρους ζητημάτων γίνεται υπό το πρίσμα της ισπανικής νομοθεσίας, επιστήμης και νομολογίας.
Τίτλος βιβλίου:Συρροή εγκλημάτων και φαινομενική συρροή ποινικών κανόνων
Υπότιτλος βιβλίου:Το ισπανικό μοντέλο επίλυσης των προβλημάτων συρροής
Εκδότης:Νομική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Παπαχρήστος, Κωνσταντίνος Χ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602729106
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2011
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες