Η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης

Νομική και κοινωνιολογική προσέγγιση: Η ταυτότητα ενός κοινωνικού συστήματος
Εκδότης:
Πόλις
Έτος:
2011
ISBN:
9789604353248
Σελίδες:
345
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης
Τιμή εκδότη:€30,00
Η τιμή μας: €27,00
στο καλάθι
Η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης
"Η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης" βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα, είτε με τις αποφάσεις που εκδίδει, είτε με την επίκληση της ενεργοποίησης των διαδικασιών της σχετικά με ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Συχνά απασχολεί τα Μ.Μ.Ε. με όσα συμβαίνουν στους κόλπους της -ας θυμηθούμε για παράδειγμα τα δημοσιεύματα για το "παραδικαστικό κύκλωμα", ή για τις καθυστερήσεις στη λειτουργία της.

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί η ανάλυση του κοινωνικού συστήματος της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, τόσο ως υποσυνόλου του γενικότερου κοινωνικού συστήματος (κράτος), όσο και ως συστήματος που του έχει ανατεθεί μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Κύριο εργαλείο για την ανάλυση αποτελεί η θεωρία των κοινωνικών συστημάτων του Niklas Luhmann καθώς και η προσέγγιση των σχέσεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του συστήματος και η μελέτη του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένο. Βασικό ζήτημα αποτελεί ο Νόμος, η θέσπιση και η εφαρμογή του στην Ελλάδα (ή η μη-εφαρμογή του, ακριβέστερα) και η Δικαιοσύνη με τον κανονιστικό ρόλο των ιδεών έτσι όπως την αναπτύσσει ο John Rawls στη "Θεωρία της δικαιοσύνης". Εξετάζονται επίσης και ειδικότερα θέματα, όπως το σύστημα δικαίου, η στάση των Ελλήνων απέναντι στο Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, η επίδοση των Ελλήνων πολιτών όταν κληρώνονται ως ένορκοι σε ορισμένα δικαστήρια κακουργημάτων.

Το ενδιαφέρον της μελέτης στρέφεται γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί η ποινική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, οι ρυθμοί λειτουργίας της απονομής της, οι σχέσεις μεταξύ Δικαιοσύνης και Κρατικής Εξουσίας και η συνάφειά της με άλλες παράπλευρες εξουσίες (που για πολλούς αποτελούν εξαρτήσεις), όπως για παράδειγμα με την Εκκλησία, ένα από τα θέματα που για κάποιο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Τίτλος βιβλίου:Η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης
Υπότιτλος βιβλίου:Νομική και κοινωνιολογική προσέγγιση: Η ταυτότητα ενός κοινωνικού συστήματος
Εκδότης:Πόλις
Συντελεστές βιβλίου:Κτιστάκης, Γεώργιος Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789604353248
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2011
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες