Nuri Bilge Ceylan

Εκδότης:
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Έτος:
2006
Σελίδες:
36
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Nuri Bilge Ceylan
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Nuri Bilge Ceylan
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν είναι αναμφισβήτητα ένας από τους λίγους ευρωπαίους σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς, που επιβλήθηκε στο κινηματογραφικό στερέωμα κάνοντας ταινίες απόλυτα προσωπικές και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικές, και δικαιολογημένα όλες οι ταινίες που έχει κάνει μέχρι τώρα έχουν βραβευτεί από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Ο Τζεϊλάν εντυπωσίασε με την πρώτη ταινία του, το σχεδόν "χειροποίητο" "Το χωριό", επιβεβαίωσε την αξία του με το λυρικό "Σύννεφα του Μάη" και καταξιώθηκε με το "Μακριά", κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Γυρισμένες με χαμηλό προϋπολογισμό και με ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι ταινίες αυτής της τριλογίας επιβλήθηκαν με την αφηγηματική τους λιτότητα, την εικασπκότητα των εικόνων τους και την εξαιρετική προσέγγιση των χαρακτήρων των ηρώων τους, και απέδειξαν συγχρόνως ότι ο σπουδαίος κινηματογράφος μπορεί να είναι οικουμενικός χωρίς να απαρνιέται την ιθαγένεια του και τον τοπικό χαρακτήρα του. Γιατί ο Τζεϊλάν "συνομιλεί" με τους μεγάλους ομοτέχνούς του και επικοινωνεί με το παγκόσμιο κοινό, ενώ οι ταινίες του αδιαμφισβήτητα διατηρούν τις βαθιές τουρκικές ρίζες τους.

Με το αναδρομικό αφιέρωμα που οργανώνει φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος Ματιές στα Βαλκάνια -στο οποίο, εκτός από τις παραπάνω ταινίες, θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρώτη προβολή η νέα του δημιουργία, "Κλίματα αγάπης", καθώς και μια άγνωστη στην Ελλάδα μικρού μήκους ταινία του- θέλουμε να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για την πολύ σημαντική μέχρι τώρα προσφορά του και την εμπιστοσύνη μας στη μελλοντική πορεία του, που έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα είναι περίλαμπρη.

(Δέσποινα Μουζάκη, Διευθύντρια του Φεστιβάλ)
Τίτλος βιβλίου:Nuri Bilge Ceylan
Εκδότης:Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Συντελεστές βιβλίου:Χαρίτος, Λευτέρης (Συγγραφέας)
Rayns, Tony (Συγγραφέας)
Αναστόπουλός, Θάνος (Συγγραφέας)
Uluçay, Ahmet (Συγγραφέας)
Genc, Seray (Συγγραφέας)
Ιγγλέση, Μάριον (Συγγραφέας)
Güven, Yusuf (Συγγραφέας)
Κερκινός, Δημήτρης (Συγγραφέας)
Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Χαρίτος Δημήτρης (Συγγραφέας)
Σιδέρη, Τίνα (Μεταφραστής)
Ρηγοπούλου Ζωή-Μυρτώ (Μεταφραστής)
Τσιλιγκίρογλου, Νίκη (Μεταφραστής)
Κερκινός, Δημήτρης (Επιμελητής)
ISBN:
Στοιχεία έκδοσης: 2006
Σημείωση:Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος του τμήματος "Ματιές στα Βαλκάνια" στον Nuri Bilge Ceylan που διοργανώθηκε από το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (17-26 Νοεμβρίου 2006).

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες