Εισαγωγή στη γεωαρχαιολογία

Εκδότης:
Νεφέλη
Έτος:
2010
ISBN:
9789602119495
Σελίδες:
296
Εισαγωγή στη γεωαρχαιολογία
Τιμή εκδότη:€24,90
Η τιμή μας: €22,41
στο καλάθι
Εισαγωγή στη γεωαρχαιολογία
"Μιας και η αρχαιολογία βρίσκει όλα τα βασικά δεδομένα της με την ανασκαφή, κάθε αρχαιολογικό πρόβλημα ξεκινά ως πρόβλημα της γεωαρχαιολογίας".
Η ρήση αυτή του διάσημου αρχαιολόγου C. Renfrew φανερώνει τη σημασία ενός επιστημονικού κλάδου που ξεκίνησε μεν τυπικά πριν από τριάντα πέντε χρόνια περίπου, αλλά παραμένει ακόμη νεωτερισμός για πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές. Η γεωαρχαιολογία ως η ανάλυση του πραγματικού συνδετικού υλικού των αρχαιολογικών ευρημάτων, δηλαδή, των ιζημάτων και εδαφών (του κοινού χώματος), αλλά και του περιβαλλοντικού πλαισίου που εντάσσεται μια θέση, δηλαδή, του φυσικού τοπίου, δεν μπορεί παρά να αποτελεί θεμελιώδες κείμενο πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηρίζεται οποιαδήποτε αρχαιολογική ερμηνεία.
Σήμερα, έχει γίνει πια κατανοητό ότι χωρίς τη γνώση των αποθέσεων και της στρωματογραφίας μιας θέσης, είναι αδύνατον να διαπιστωθεί η πραγματική συνάφεια και διάταξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Από την άλλη η γεωαρχαιολογία, που σχετίζεται με την ανασύσταση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από μια αρχαιολογική θέση, δίνει σημαντικές πληροφορίες για την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος στην εξέλιξη του χρόνου, τις αλλαγές στην κατοίκηση και τις επιλογές στη χρήση και την οικονομία του χώρου.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια να εισαχθούν οι έννοιες της γεωαρχαιολογίας στο ελληνικό κοινό σε ολοκληρωμένη μορφή. Απευθύνεται στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, αλλά και στους επαγγελματίες και τους ανθρώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας γενικότερα, είτε αυτοί σχετίζονται με τις επιστήμες της γης (γεωλογία, φυσική γεωγραφία) είτε με την αρχαιολογία. Ένα ευρύτερο κοινό θα βρει ενδιαφέρον σε κεφάλαια όπως αυτό της παλαιοκλιματολογίας, των μεθόδων χρονολόγησης και της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον κατά την αρχαιότητα.
Τίτλος βιβλίου:Εισαγωγή στη γεωαρχαιολογία
Εκδότης:Νεφέλη
Συντελεστές βιβλίου:Καρκάνας, Παναγιώτης (Συγγραφέας)
ISBN:9789602119495
Σειρά εκδότη:Επιστήμες / Αρχαιολογία
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2010
Κατηγορίες:
Ιστορία > Αρχαιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες