Μπάρτλμπυ, ο γραφέας

Μια ιστορία της Ουώλλ Στρητ
Εκδότης:
Άγρα
Έτος:
2011
ISBN:
9789603258322
Σελίδες:
171
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Μπάρτλμπυ, ο γραφέας
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Μπάρτλμπυ, ο γραφέας
"Ο Μπάρτλμπυ είναι ένας γραφέας της Ουώλλ Στρητ που δουλεύει σε ένα δικηγορικό γραφείο και αρνείται, με ταπεινό πείσμα, να εκτελέσει οποιαδήποτε δουλειά του αναθέτουν...

Ο Μπάρτλμπυ είναι κάτι παραπάνω από τέχνασμα ή αποκύημα της ονειρικής φαντασίας είναι κυρίως ένα βιβλίο θλιβερό και αληθινό που μας δείχνει την ουσιώδη αλυσιτέλεια η οποία αποτελεί μία από τις καθημερινές ειρωνείες του σύμπαντος".
(Jorge Luis Borges)

"Ως γραφέας, ο Μπάρτλμπυ ανήκει σ' έναν λογοτεχνικό αστερισμό. Ο πολικός του αστέρας είναι ο Ακάκι Ακακίεβιτς [Ντοστογιέφσκι]. Το επίκεντρό του διαμορφώνεται από τους δίδυμους αστέρες Μπουβάρ και Πεκυσέ [Φλωμπέρ]. Και το άλλο του άκρο φωτίζεται από τα λευκά φώτα του Ζίμον Τάννερ [Ρόμπερτ Βάλζερ] και του πρίγκιπα Μίσκιν. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η ζώνη των αστεροειδών των δικαστικών υπαλλήλων του Κάφκα."
(Giorgio Agamben)

"O Μπάρτλμπυ δεν είναι μια μεταφορά για τον συγγραφέα ούτε το σύμβολο κάποιου. Είναι ένα βίαια κωμικό κείμενο, και το κωμικό είναι πάντοτε κυριολεκτικό. Είναι σαν μια νουβέλα του Κλάιστ, του Ντοστογιέφσκι, του Κάφκα ή του Μπέκετ, μαζί με τους οποίους σχηματίζει μια υπόγεια γενεαλογική γραμμή αίγλης. [...] Ένας λιγνός χλομός άντρας είπε τη συνταγή για να τρελάνεις τους πάντες. [...] Αυτό που μετράει για έναν μεγάλο μυθιστοριογράφο, τον Μέλβιλ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Κάφκα ή τον Μούζιλ, είναι τα πράγματα να παραμένουν αινιγματικά, όχι όμως και αυθαίρετα: με λίγα λόγια, μια νέα λογική, μια άρτια λογική, που δεν μας επαναφέρει όμως στον ορθό λόγο και που συλλαμβάνει την οικειότητα ζωής και θανάτου. Ο μυθιστοριογράφος έχει το μάτι του προφήτη, όχι το βλέμμα του ψυχολόγου."
(Gilles Deleuze)

H έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο Επίμετρο, που περιλαμβάνει και το διάσημο δοκίμιο του Ζιλ Ντελέζ "Μπάρτλμπυ, ή η φόρμουλα".
Τίτλος βιβλίου:Μπάρτλμπυ, ο γραφέας
Υπότιτλος βιβλίου:Μια ιστορία της Ουώλλ Στρητ
Τίτλος πρωτότυπου:Bartleby, the Scrivener: A History of Wall Street
Εκδότης:Άγρα
Συντελεστές βιβλίου:Melville, Herman, 1819-1891 (Συγγραφέας)
Δημητριάδου, Αθηνά (Μεταφραστής)
ISBN:9789603258322
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2011
Σημείωση:Επίμετρο: Gilles Deleuze, Giorgio Agamben. Επιλογή συνοδευτικών κειμένων, σημείωμα επίμετρου: Αθηνά Δημητριάδου.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες