Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974 (τ.3)

Δικτατορία 1967-1974
Εκδότης:
Polaris
Έτος:
2011
ISBN:
9789606829260
Σελίδες:
1104
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974 (τ.3)
Η "Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974" του Σόλωνα Γρηγοριάδη ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της Κατοχής, πέρασε στην ηρωική Αντίσταση των Ελλήνων, έφτασε σελίδα τη σελίδα (και δράμα το δράμα...) στην Απελευθέρωση και στη Βάρκιζα, κι από εκεί, καταθέτοντας έναν πρωτοφανή όγκο πληροφοριών για την πιο σκληρή σελίδα του Ελληνισμού, περιέγραψε και "εξήγησε" τον αιματηρό και φρικτό Εμφύλιο. Αναδιφώντας σε κάθε πιθανή πηγή και μαρτυρία, ο Γρηγοριάδης μάς προσέφερε όλο το πλάνο του ανάδελφου έθνους μας, όπως καταγράφηκε στην ιστορική μνήμη του τόπου, αλλά και της πολιτικά ταραχώδους εικοσαετίας που ακολούθησε - και που, εν πολλοίς, σφράγισε το μέλλον της χώρας. Έτσι, μετά την Κατοχή-Δεκεμβριανά (1941-1945) του πρώτου τόμου και τον πικρό δεύτερο τόμο, Εμφύλιος-Ανένδοτος (1945-1967), φτάνουμε στον παρόντα τόμο, τον τρίτο και τελευταίο αυτού του μοναδικού έργου: τη Δικτατορία (1967-1974).

Τα γεγονότα και το πλαίσιο πάνω στο οποίο κυοφορήθηκε η "επανάσταση" των Συνταγματαρχών ουσιαστικά έχουν ήδη ιστορηθεί, καθώς αυτή γεννήθηκε και ωρίμασε μέσα από μία σειρά "λαθών" και "προδοσιών" τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο εδώ δίνονται όλες οι πτυχές της αιτίας του κακού που βρήκε τον τόπο: το θυελλώδες παρασκήνιο, οι κρυφές ζυμώσεις, ο ρόλος των "σκοτεινών κέντρων", οι ενέργειες της CIA και της ελληνικής ΚΥΠ, η μυστική παράλληλη δράση των αξιωματικών, τα ολέθρια σφάλματα και οι αγκυλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ο θλιβερός ρόλος του Θρόνου: όλα όσα σχεδόν νομοτελειακά οδήγησαν στη Χούντα και στην καταβύθιση της Ελλάδας σε ένα πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τέλμα - και, εντέλει, στο μέγα δράμα της Κύπρου.

Τα γεγονότα που ένα-ένα ιστορούνται και αναλύονται στις σελίδες τού ανά χείρας τόμου είναι πολλά και ποικίλα, και δίνονται με καθαρότητα, ενάργεια και αμεροληψία. Από τα τανκς της 21ης Απριλίου και τη θεαματικά γρήγορη κατάληψη της εξουσίας από τους πρωτεργάτες της Χούντας, έως την πλήρη και απόλυτη εδραίωσή της - από τις τριβές, τις εντάσεις και τις ενδοδικτατορικές συγκρούσεις, έως την αντίσταση, τον Παναγούλη και το Κίνημα του Ναυτικού - από τον Παπαδόπουλο και τον Παττακό έως τον Ιωαννίδη - από τη φίμωση του Τύπου, τις συλλήψεις, τις εκτοπίσεις και τα βασανιστήρια, έως τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου - και από την πολιτική και οικονομική απίσχναση της χώρας μέχρι την πτώση της Δικτατορίας και την επανεγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, ο αναγνώστης θα βρεθεί μέσα σε έναν τυφώνα πληροφοριών και ντοκουμέντων που θα του αποκαλύψουν όλο το πεδίο πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε, γιγαντώθηκε και έσβησε το επάρατο καθεστώς. Και, εντέλει, θα του αποκαλυφθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο ρίζωσε η Μεταπολίτευση: μία ιστορική περίοδος που ακόμη βιώνουμε - και που μένει να αναλυθεί από τον ιστορικό τού αύριο.

Η τρίτομη "Ιστορία" του Γρηγοριάδη ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε κάθε ελληνικό σπίτι: θαρραλέα, όσο γίνεται πιστή στην αλήθεια, με έναν πελώριο πλούτο πηγών και ντοκουμέντων, κομψή και ευανάγνωστη, εύληπτη και ακριβής. Ένα έργο ζωής, αέναα επίκαιρο: όπως πρέπει να είναι η Ιστορία.
Τίτλος βιβλίου:Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974
Υπότιτλος βιβλίου:Δικτατορία 1967-1974
Εκδότης:Polaris
Συντελεστές βιβλίου:Γρηγοριάδης, Σόλων Ν., 1912-1994 (Συγγραφέας)
ISBN:9789606829260
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2011
Τόμος:3/3
Σημείωση:Εισαγωγή: Γιώργος Μαργαρίτης.
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες