Αρχές τοπογραφίας και γεωπληροφορικής

Εκδότης:
Σύγχρονη Εκδοτική
Έτος:
2011
ISBN:
9789606674624
Σελίδες:
348
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Αρχές τοπογραφίας και γεωπληροφορικής
Τιμή εκδότη:€34,84
Η τιμή μας: €31,36
στο καλάθι
Αρχές τοπογραφίας και γεωπληροφορικής
Στο παρόν βιβλίο αναλύονται βασικές έννοιες, μέθοδοι και τεχνικές της Τοπογραφίας και της Γεωπληροφορικής, απαραίτητες σε κάθε μηχανικό που ασχολείται με τις Γεωεπιστήμες. Η τεχνολογία των υπολογιστών σε συνδυασμό με την επιστήμη της πληροφορικής ολοκληρώνουν την επιστήμη της τοπογραφίας, αφού αποτελούν πλέον το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτή διεκπεραιώνεται, συνδυάζοντας το γεω- με την πληροφορική.

Οι τοπογραφικές εργασίες έχουν πια υπερβεί την απλή λήψη μετρήσεων υπαίθρου και εν συνεχεία την γραφική τους απόδοση σε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα CAD. Ο σύγχρονος μηχανικός μπορεί να συλλέξει χωρική πληροφορία από δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες, χωρικές βάσεις δεδομένων, διαδικτυακές βάσεις δεδομένων κ.τ.λ. δίνοντας ευρύτερη διάσταση στην επιστήμη της τοπογραφίας.

Επιπλέον, η πολυπλοκότητα των έργων που αφορούν σε γεωγραφική πληροφορία, όπως π.χ. του κτηματολογίου, των πολεοδομικών εφαρμογών ή και πιο καθημερινών αντικειμένων γεωγραφικού χαρακτήρα όπως εφαρμογών πλοήγησης (navigators) ή των ψηφιακών διαδικτυακών χαρτών, απαιτούν ολοκληρωμένη γνώση του μηχανικού στα γεωπληροφοριακα συστήματα. Η γνώση αυτή εκτείνεται από τη συλλογή και λήψη των μετρήσεων υπαίθρου, την καταχώρησή τους σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων, την επεξεργασία τους σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών για την περαιτέρω ανάλυσή τους (π.χ. παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου εδάφους -ανάγλυφο) και τέλος, την πιθανή διάχυσή τους είτε για την εσωτερική χρήση ενός οργανισμού (intranet) είτε για την ελεύθερη χρήση τους στο διαδίκτυο (internet).

Στόχος του βιβλίου είναι να συνδέσει τις βασικές αρχές της τοπογραφίας με τις βασικές αρχές της γεωπληροφορικής. Για το σκοπό αυτό, το βιβλίο έχει δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάσει μέσα από 12 θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, τις μεθόδους, τα όργανα και τις τεχνικές με τις οποίες πραγματοποιείται η λήψη μετρήσεων στην ύπαιθρο για την αποτύπωση μιας περιοχής, η επίλυση των δεδομένων για παραγωγή συντεταγμένων, η εισαγωγή, διαχείριση και απεικόνιση τους σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών και τέλος, η παραγωγή τρισδιάστατων μοντέλων εδάφους και υψομετρικών καμπυλών. Τα μαθήματα αυτά καλύπτουν ευρύ φάσμα των παρακάτω γνωστικών αντικειμένων:
- Σχήμα, μέγεθος γης. Γεωδαιτικά συστήματα αναφοράς: ΕΓΣΑ 87, WGS84, HTRS 07.
- Ταχυμετρία, Υψομετρία.
- Θεμελιώδη προβλήματα, Οδεύσεις.
- Τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων.
- GIS, WEB GIS, 3D αποτυπώσεις.
- GPS.
- Δορυφορικές εικόνες.

Στο CD περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές εργασίες, οι οποίες συνοδεύονται από ψηφιακά δεδομένα, εφαρμογές τοπογραφικών επιλύσεων, τοπογραφικά έντυπα και συνοδευτικό υλικό. Ειδικότερα το CD εμπεριέχει:
- Προσδιορισμός εμβαδού γηπέδου με τη χρήση Excel.
- Επίλυση θεμελιωδών προβλημάτων με τη χρήση Excel.
- Επίλυση οδεύσεων και ταχυμετρίας με τη χρήση Excel.
- Επίλυση τριγωνομετρικής υψομετρίας και γεωμετρικής χωροστάθμησης με τη χρήση Excel.
- Τεχνικές προδιαγραφές (έντυπα, δηλώσεις, νόμοι).
- Εισαγωγή και απεικόνιση δεδομένων σε GIS.
- Δεδομένα για δημιουργία υψομετρικών καμπυλών και τρισδιάστατου ανάγλυφου σε GIS.
- Μετατροπή συντεταγμένων από ΕΓΣΑ 87 σε WGS 84 και προβολή στο Google Earth.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Τίτλος βιβλίου:Αρχές τοπογραφίας και γεωπληροφορικής
Περιέχει:CD
Εκδότης:Σύγχρονη Εκδοτική
Συντελεστές βιβλίου:Γραικούσης, Γεώργιος Α. (Συγγραφέας)
Λαγός, Αιμίλιος (Συγγραφέας)
ISBN:9789606674624
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2011
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Αρχιτεκτονικη, Τοπογραφία, Χαρτογραφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες