Το δίχτυ της σκέψης

Εκδότης:
Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος:
2011
ISBN:
9789600352689
Σελίδες:
102
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το δίχτυ της σκέψης
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Το δίχτυ της σκέψης
Στις ομιλίες αυτές, που δόθηκαν στο Saanen της Ελβετίας και στο Amsterdam της Ολλανδίας, στα 1981, ο Κρισναμούρτι παρομοιάζει τη διαμόρφωση του ανθρώπινου νου με τον προγραμματισμό του κομπιούτερ - "ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος". Αυτός ο προγραμματισμός του εγκεφάλου, αποτέλεσμα της οικογένειας, του κοινωνικού περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης, κάνει το άτομο να ταυτίζεται με κάποια θρησκεία, ή να γίνεται αθεϊστής, ή να γίνεται οπαδός ενός πολιτικού κόμματος. Ο καθένας σκέφτεται σύμφωνα με το ιδιαίτερο πρόγραμμα που κυριαρχεί στο νου του· ο καθένας είναι πιασμένος στο δικό του ιδιαίτερο "δίχτυ της σκέψης".

Ο Κρισναμούρτι υποδείχνει ότι ελευθερία είναι να είσαι ελεύθερος από το "πρόγραμμα" που έχει επιβληθεί στον εγκέφαλό σου. Αυτό σημαίνει διαυγή παρατήρηση της φύσης της σκέψης σου· σημαίνει να παρατηρείς χωρίς σκέψη, ένα παράδοξο που λύνεται με το γεγονός ότι όταν υπάρχει "διαυγής παρατήρηση" δεν υπάρχει σκέψη που παρατηρεί. "Η παρατήρηση είναι δράση καθαυτή", είναι νοημοσύνη που δίνει ελευθερία από κάθε αυταπάτη και φόβο.

Ρητή δήλωση του Κρισναμούρτι πριν από το θάνατό του το 1986

"Δεν υπάρχει διάδοχος ή εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία, τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου... Δε χρειάζονται ερμηνευτές... Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας..."
Τίτλος βιβλίου:Το δίχτυ της σκέψης
Τίτλος πρωτότυπου:The Network of Thought
Εκδότης:Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντελεστές βιβλίου:Krishnamurti, Jiddu, 1895-1986 (Συγγραφέας)
Γραμμένος, Ευάγγελος (Μεταφραστής)
ISBN:9789600352689
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2011
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία > Ανατολικές Φιλοσοφίες
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες