Συγκριτική επισκόπηση ελληνικού και κυπριακού συνταγματικού δικαίου

Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2010
ISBN:
9789604456130
Σελίδες:
192
Χωρίς εικόνα
Τιμή εκδότη:€20,00
Η τιμή μας: €19,00
Συγκριτική επισκόπηση ελληνικού και κυπριακού συνταγματικού δικαίου
Αντικείμενο του εν λόγω βιβλίου είναι η συγκριτική περιγραφή των συνταγματικών τάξεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Η κύρια διαφορά των δύο έννομων τάξεων προέρχεται εξαρχής από τη συνταγματογένεσή τους, την ύψιστη στιγμή εκδήλωσης της δικαιικής κυριαρχίας της Πολιτείας. Στην εν λόγω περίπτωση, αντιπαραβάλλεται η πλούσια ελληνική συνταγματική ιστορία με την παραχώρηση του δοτού και δυσλειτουργικού Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεσμεύτηκε με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1960 από την Μεγάλη Βρετανία.
Το ζήτημα της συγκρισιμότητας των δύο κρατών και η προβληματική αυτής, έγκειται επίσης στη διαφοροποίηση του πολιτεύματός τους. Έτσι, βάσει του άρθρου 1 παρ. 1 Σ. "Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία", σε αντιπαράθεση με το κυπριακό Σύνταγμα, στο οποίο βάσει του άρθρου 1 "Η Κυπριακή Πολιτεία είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη Δημοκρατία, προεδρικού συστήματος, της οποίας ο Πρόεδρος είναι Έλληνας και ο Αντιπρόεδρος Τούρκος, οι οποίοι εκλέγονται από την Ελληνική και την Τουρκική κοινότητα της Κύπρου, όπως ορίζεται στο παρόν Σύνταγμα".
Ο συνταγματισμός, ταυτίζεται με το ίδιο το πολίτευμα, στου οποίου τη βάση βρίσκεται ο ίδιος ο λαός, που αναγνωρίζεται ως κυρίαρχος. Έτσι, στην περίπτωση της Ελλάδας, το δημοκρατικό δόγμα της κυριαρχίας του λαού ως μία ενιαία έννοια, αντιπαραβάλλεται με την περίπτωση της Κύπρου, στην οποία ο έντονος δικοινοτισμός έχει αντικαταστήσει την συνταγματική έννοια του λαού.
Τίτλος βιβλίου:Συγκριτική επισκόπηση ελληνικού και κυπριακού συνταγματικού δικαίου
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Τζιβάρας, Ιωάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789604456130
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2010
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες