Αφάντου

Ταξίδι στο χρόνο
Εκδότης:
Ζήτη
Έτος:
2010
ISBN:
9789604562138
Σελίδες:
251
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Αφάντου
Τιμή εκδότη:€42,40
Η τιμή μας: €38,16
στο καλάθι
Αφάντου
Επιτέλους, το ταξίδι αρχίζει. Ένα ταξίδι γεμάτο μνήμες και νοσταλγία, για ένα τόπο που έχει αλλάξει ριζικά και μια κοινωνία που δεν είναι πια η ίδια. Μια διαδρομή στο χρόνο τότε που όλα ήταν πιο αγνά και πιο απλά. Τότε που ο κόσμος παρ' όλες τις δυσκολίες της εποχής ήταν περισσότερο ενωμένος και μονιασμένος. Πραγματικά, είναι τέτοια η δύναμη της φωτογραφίας, που αμέσως, άνθρωποι και γεγονότα ζωντανεύουν μπροστά μας για να μας θυμίσουν ότι υπάρχει ακόμα παράδοση, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να διαφυλάξουμε αυτά που οι πρόγονοί μας με τόσο κόπο δημιούργησαν και μετέφεραν στις επόμενες γενιές.

Αυτό το βιβλίο αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας για να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιοί την ιστορία του τόπου μας. Σίγουρα η ιστορία του χωριού δεν είναι μόνο αυτή. Είναι ένα μικρό μόνο μέρος που ξετυλίγεται μέσα από τη δύναμη του φωτογραφικού φακού και τα δημοσιεύματα της εποχής. Το υπόλοιπο μέρος είναι ακόμη κρυμμένο στις μνήμες των ρυτιδιασμένων γερόντων, στα συρτάρια και στα παλιά κάδρα των παραδοσιακών μονόσπιτων.
Αποτελεί επίσης αφετηρία για μία νέα, καλύτερη και πληρέστερη καταγραφή των ανθρώπων και του τοπίου στο πέρασμα των χρόνων.

Οι δυσκολίες της προσπάθειας αυτής ήταν αρκετές. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω της εργασίας μου, αλλά κυρίως η έλλειψη μνήμης και παραστάσεων από την παιδική μου ηλικία δεν μου επέτρεπαν να έχω μια καθαρή εικόνα της ζωής του χωριού των παρελθόντων ετών. Έπρεπε λοιπόν να καταφύγω σε συλλογή πληροφοριών από τα δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, τις βιβλιοθήκες σε Ελλάδα και εξωτερικό και την προσωπική επαφή με ανθρώπους που έγραψαν για το χωριό και γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις.

Παρ' όλα αυτά ύστερα από συστηματική έρευνα και εργασία πέντε και πλέον ετών, κατάφερα να συλλέξω και να διασώσω ένα αξιόλογο υλικό, το οποίο ταξινομήθηκε σε θεματικές ενότητες. Τυχόν λάθη ή παραλείψεις είναι φυσικό να υπάρχουν γι' αυτό και ζητώ την επιείκειά σας και οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενη.

Σ' αυτή την προσπάθεια, φυσικά, δεν θα μπορούσα να είμαι μόνος. Υπήρξαν άνθρωποι που με στήριξαν και με βοήθησαν ηθικά από την πρώτη στιγμή, αλλά και υλικά με τη προσφορά φωτογραφιών και γνώσεων από το παρελθόν.

(Σημείωμα του συγγραφέα)
Τίτλος βιβλίου:Αφάντου
Υπότιτλος βιβλίου:Ταξίδι στο χρόνο
Εκδότης:Ζήτη
Συντελεστές βιβλίου:Δοντάς, Συμεών Μ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789604562138
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2010
Σημείωση:Προλογικό σημείωμα: Τσαμπίκος Σηφόπουλος
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Φωτογραφία
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες