Εγχειρίδιο ιατρικής του ύπνου

Εκδότης:
Εκδόσεις Ροτόντα
Έτος:
2009
ISBN:
9789606894077
Σελίδες:
254
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Εγχειρίδιο ιατρικής του ύπνου
Τιμή εκδότη:€52,00
Η τιμή μας: €49,40
Εγχειρίδιο ιατρικής του ύπνου
Η σπουδαιότητα της σχέσης μεταξύ του ύπνου και άλλων εκφάνσεων της σωματικής και ψυχικής υγείας αναδεικνύεται, όλο και περισσότερο, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και σε όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες. Οι διαταραχές του ύπνου είναι συνήθεις στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο άτομα με συνυπάρχουσες παθολογικές νευρολογικές και ψυχιατρικές καταστάσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ο ύπνος επηρεάζει σχεδόν κάθε πεδίο ενδιαφέροντος της ιατρικής. Το σύνδρομο της άπνοιας, όταν δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να επιδεινώσει την επιληψία, να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αϋπνία, το συνηθέστερο πρόβλημα ύπνου, μπορεί να προηγείται της κατάθλιψης. Οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού παραμένουν, εν πολλοίς, αδιάγνωστες. Οι πρόσφατες πρόοδοι στην παθοφυσιολογία και τη νευροβιολογία της ναρκοληψίας παρέχουν νέους τρόπους για τη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου. Οι διαταραχές του ύπνου κατά την παιδική ηλικία μπορεί να συνδέονται με φτωχή επίδοση στο σχολείο και προβλήματα συμπεριφοράς. Ορισμένες νευρολογικές παθολογικές καταστάσεις συχνά εμφανίζονται με συμπτώματα τα οποία είναι αποτέλεσμα της υποκείμενης διαταραχής του ύπνου. Οι γιατροί κάθε ειδικότητας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με προβλήματα ύπνου θα βρουν το βιβλίο αυτό, που έχει μια πρακτική προσέγγιση βασισμένη στην κλινική πράξη, πολύ χρήσιμο.

Το εγχειρίδιο των διαταραχών του ύπνου προσφέρει μια σύντομη, βασισμένη στην κλινική συμπτωματολογία, σκιαγράφηση της διάγνωσης, της εκτίμησης και της θεραπείας των συνηθέστερων διαταραχών του ύπνου. Το εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνει επίσης πρακτικά διαγράμματα, αλγορίθμους, τα οποία εύκολα μπορεί να συμβουλευθεί κανείς. Οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί θα βρουν σε αυτήν την προσέγγιση όχι μόνον έναν πρακτικό οδηγό αλλά, επίσης, ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Ο σκοπός αυτού του εγχειριδίου δεν ήταν να αποτελέσει ένα πλήρες βιβλίο της ιατρικής του ύπνου, αλλά να χρησιμοποιηθεί σαν ένας σύντομος οδηγός στην εκτίμηση, αναγνώριση και θεραπεία των προβλημάτων που συνήθως απαντώνται στην κλινική πράξη. Συνεπώς, οι γιατροί ,όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, θα βρουν αυτό το βιβλίο απαραίτητο. Η εύκολη πρόσβαση στους αλγορίθμους και περιληπτικά η κλινική συμπτωματολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια πηγή γρήγορης αναφοράς στα περισσότερα ιατρεία.

Δοθέντος του υψηλού επιπολασμού των διαταραχών του ύπνου σε κάθε, σχεδόν, ιατρική ειδικότητα, το εγχειρίδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή για όλους του γιατρούς που εργάζονται σε τέτοια γνωστικά πεδία όπως είναι οι γενικοί γιατροί, οι νευρολόγοι, οι ψυχίατροι και οι πνευμονολόγοι.



Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανταποκρίνομαι στο αίτημα της κ. Έφης Βλαχογιάννη να προλογίσω την έκδοση στα Ελληνικά του «Εγχειριδίου Κλινικής Υπνολογίας» των A.Y. Avidan και P.G.Zee, την οποία επιμελήθηκε με συνεργάτη τον κ. Σταύρο Τρύφωνα. Κατ’ αρχήν, ο ανά χείρας τόμος καλύπτει την ανάγκη επικαιροποίησης της έγκυρης ενημέρωσης των Ελλήνων ιατρών στο θέμα της αντιμετώπισης των διαταραχών του ύπνου, αφού έχουν ήδη περάσει 15 χρόνια από την έκδοση των πρώτου σχετικού με το θέμα αυτό βιβλίου (‘Διαταραχές του Ύπνου: Αντιμετώπιση στη Γενική Ιατρική’ Επιμ. Έκδ. Κ. Ρ. Σολδάτου, Εκδόσεις Σελίδα, Αθήνα 1993). Εξάλλου, η κ. Βλαχογιάννη υπήρξε μεταξύ των πρώτων Ελλήνων συναδέλφων που έσπευσαν προ 25ετίας περίπου να ασχοληθούν με ιδιαίτερη επιμέλεια και ζήλο με το διεπιστημονικό πεδίο της έρευνας του ύπνου και των κλινικών της εφαρμογών. Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία της για την παρούσα έκδοση εδράζεται στην αδιαμφισβήτητη εμπειρογνωμοσύνη της ως προς τη φροντίδα πασχόντων από υπνική άπνοια και άλλες διαταραχές του ύπνου.
Η απόδοση στη γλώσσα μας επιστημονικών κειμένων από ξένη γλώσσα δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί με την επιμέλεια παρομοίων μεταφράσεων. Δεν αρκεί η επάρκεια στη γνώση και των δύο γλωσσών που αφορούν την μετάφραση, απαιτείται κυρίως η ιδιαίτερη εξοικείωση με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκει το υπό μετάφραση κείμενο. Οι συνάδελφοι πνευμονολόγοι κ.κ. Βλαχογιάννη και Τρύφων διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για την επιτυχή ολοκλήρωση του πονήματος τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ευδόκιμη κυκλοφορία του. Τελικός κριτής βεβαίως θα είναι ο κάθε αναγνώστης, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά την διαδικασία πιστής απόδοσης στα Ελληνικά ενός βιβλίου που στην πρωτότυπη μορφή του απευθύνθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες προς αγγλόφωνο αναγνωστικό κοινό κυρίως.
Τίτλος βιβλίου:Εγχειρίδιο ιατρικής του ύπνου
Τίτλος πρωτότυπου:Handbook of Sleep Medicine
Εκδότης:Εκδόσεις Ροτόντα
Συντελεστές βιβλίου:Zee, Phyllis C. (Συγγραφέας)
Avidan, Alon Y. (Συγγραφέας)
Τρύφων, Σταύρος Μ. (Μεταφραστής)
Δασκαλοπούλου - Βλαχογιάννη, Ε. (Μεταφραστής)
ISBN:9789606894077
Στοιχεία έκδοσης: 2009
Κατηγορίες:Υγεία - Διατροφή > Ιατρική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες