Συλλογική δράση και αντιπροσώπευση συμφερόντων πριν και μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα

Εκδότης:
Κριτική
Έτος:
2010
ISBN:
9789602186817
Σελίδες:
371
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Συλλογική δράση και αντιπροσώπευση συμφερόντων πριν και μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα
Τιμή εκδότη:€29,86
Η τιμή μας: €26,87
στο καλάθι
Συλλογική δράση και αντιπροσώπευση συμφερόντων πριν και μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα
Ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, χρήσιμο για την κατανόηση των κοινωνικών συγκρούσεων στη σύγχρονη Ελλάδα

Η συλλογική δράση αναφέρεται στην επιδίωξη κοινών στόχων ή συμφερόντων από μέρους των ατόμων-φορέων μέσω δράσεων που έχουν αλληλέγγυα ή οιονεί αλληλέγγυα μορφή. Στόχος του Στέλιου Ελ. Αλεξανδρόπουλου είναι να διερευνήσει θεωρητικά τη δομή της συλλογικής δράσης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και να αναλύσει την ιδιαίτερη λογική που διέπει τις ιστορικά συγκεκριμένες μορφές της.

Εφαρμόζοντας μια ρηξικέλευθη μεθοδολογική πρόταση, ο συγγραφέας επιχειρεί να συνθέσει με κριτικό τρόπο τις εθνικές «ιδιαιτερότητες» με ευρύτερες θεωρητικές προσεγγίσεις. Το υλικό που αφορά στην ελληνική περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται ως πεδίο περιγραφών, αλλά ως αφορμή για την παραγωγή θεωρητικής σκέψης, με στόχο αφενός την κριτική θεώρηση των προτάσεων που προβάλλουν με μια απαίτηση καθολικής ισχύος στον δυτικό καπιταλιστικό χώρο και αφετέρου την επανερμηνεία και ανανέωση της προβληματικής με την οποία αντιμετωπίστηκαν στον παρελθόν καίρια ζητήματα της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζεται η μεταπολεμική κοινωνική δομή συσσώρευσης και ο ρόλος που έπαιξαν στη διαμόρφωσή της οι πολιτικοϊδεολογικές και ταξικές ταυτότητες που διαμορφώθηκαν στην περίοδο του Εμφυλίου.

Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η κρίση της μεταπολεμικής δομής συσσώρευσης, η δυσχερής και ανολοκλήρωτη πορεία μετάβασης σε μια νέα κοινωνική δομή που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη μεταπολίτευση.

Τέλος, στο τρίτο μέρος εξετάζεται η δομή του πλουραλιστικού συστήματος, τα πολιτικά κόμματα και οι σχέσεις τους με τους πολίτες, σχέσεις που χαρακτηρίζονται από το λαϊκισμό και τη νεο-πελατειακή λογική.
Τίτλος βιβλίου:Συλλογική δράση και αντιπροσώπευση συμφερόντων πριν και μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα
Εκδότης:Κριτική
Συντελεστές βιβλίου:Αλεξανδρόπουλος, Στέλιος Ε. (Συγγραφέας)
Ψημίτης, Μιχάλης (Επιμελητής)
ISBN:9789602186817
Σειρά εκδότη:Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2010
Σημείωση:Πρόλογος: Μιχάλης Ψημίτης.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες