Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου

Δοκίμιο ιστορικό
Εκδότης:
Ίβυκος
Έτος:
2007
ISBN:
9789608153226
Σελίδες:
317
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου
Τιμή εκδότη:€20,19
Η τιμή μας: €18,17
Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου
Το παρελθόν μιας καπνούπολης ανασταίνεται από την πληγωμένη μνήμη των ανώνυμων καπνεργατών, όπως τη βίωσαν από γενιά σε γενιά, γράφοντας οι ίδιοι τον επίλογο, μέσα στη μυρωδιά και την αποπνικτική ατμόσφαιρα των καπναποθηκών.
Και δεν είναι μόνο το πικρό ψωμί και το χτικιό, οι εφιάλτες τους. Είναι και η οργή για κάθε μορφής εξουσία που έστηνε τα δόκανα για να συντρίψει τους αγώνες τους. Εκμετάλλευση, απολύσεις, διώξεις, και η "ρετσινιά" του κομμουνιστή ή του "κομμουνίζοντος" για όποιους τόλμησαν να διεκδικήσουν μιαν ελάχιστη αύξηση στο φτηνό μεροκάματο.
Δεν αρκούν μόνο οι σελίδες της επίσημης ιστορίας να καλύψουν την καπνούπολη του Αγρινίου και τις υπόλοιπες καπνουπόλεις της Ελλάδας (Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Βόλο).
Χρειάζονται να βγουν στην επιφάνεια και άλλες καταγραφές: Ο τύπος, τα φυλλάδια των Εργατικών Κέντρων, οι φωτογραφίες, τα κτίρια των καπναποθηκών και κυρίως οι γραπτές και προφορικές μαρτυρίες των ίδιων των ιστορικών υποκειμένων (καπνεργατών και καπνεργαρτιών).
Στην προκείμενη περίπτωση, ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς, σηκώνει ένα τεράστιο βάρος μνήμης και μαζί με τον στοιβαδόρο του εξωφύλλου, καταξιώνουν τους κυνηγούς του ονείρου.

Χρυσούλα Σπυρέλη
Τίτλος βιβλίου:Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου
Υπότιτλος βιβλίου:Δοκίμιο ιστορικό
Εκδότης:Ίβυκος
Συντελεστές βιβλίου:Μπαρχαμπάς, Αριστείδης (Συγγραφέας)
ISBN:9789608153226
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2007
Σημείωση:Προλογικά κείμενα: Παύλος Μοσχολιός, δήμαρχος Αγρινίου, Δημήτρης Πατούλας, πρόεδρος του Ε.Κ.Α., Ιωάννης Νεραντζής, δρ. Παν/μίου Κρήτης.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία > Εργασία
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες