Λαγουδέρα: Η χρυσή εποχή της Ύδρας 1959-1967

Εκδότης:
Μίλητος
Έτος:
2010
ISBN:
9789604641604
Σελίδες:
573
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Λαγουδέρα: Η χρυσή εποχή της Ύδρας 1959-1967
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Λαγουδέρα: Η χρυσή εποχή της Ύδρας 1959-1967
Το πολυτελές λεύκωμα αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή μέσα από τις προσωπικές φωτογραφίες και τις φωτογραφικές συνθέσεις του Μπάμπη Μωρές -του ιδρυτή του πλέον φημισμένου μαγαζιού της Ύδρας. Σίγουρα, αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία για όσους έζησαν την χρυσή αυτή περίοδο. Αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη και για όλους όσους δεν την γνώρισαν, ή δεν την έζησαν την Ύδρα της δεκαετίας του '60. Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, αυτή η εποχή παρουσιάζεται σήμερα ολοζώντανη, ολόδροση και, κυρίως, νέα όμορφη και ελπιδοφόρα. Τα πράγματα, τα γεγονότα και τα πρόσωπα μάς τα παρουσιάζει ο Θ. Ρουμπάνης, κομμάτι και ο ίδιος της χρυσής αυτής εποχής και της ίδιας της "Λαγουδέρας" και της ιστορίας της.

Ο Μπάμπης Μωρές στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα απίστευτο, ένα κολοσσιαίο έργο "εν αγνοία" της τεκμηριωτικής του δύναμης από την πλευρά της καταγραφής και της αψευδούς μαρτυρίας και της μεγάλης του εμβέλειάς. Από την πρώτη χρονιά που άρχισε να στήνει τα ετήσια λευκώματά του, το μακρινό 1959, με έναν σαφέστατο, ολιγόλογο, τρόπο στην πρώτη κιόλας σελίδα αποσαφήνισε τις προθέσεις του. "Η Λαγουδέρα θα συγκεντρώνει όλη τη ζωή του καλοκαιριού… Ο σκοπός του άλμπουμ αυτού δεν έχει καμιά σχέση με διαφήμιση ή διαφήμιση προσώπων ή πραγμάτων. Με ειλικρινή αντικειμενικότητα θα παρουσιάζουμε στις σελίδες του, ό,τι ο πάντα αδιάφθορος φακός της μηχανής μας συνέλαβε. Μπάμπης". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπάμπης δεν φωτογράφιζε μόνον τα συμβάντα και τα πρόσωπα, τα γυρίσματα των ταινιών, ή μόνο σκηνές από την Λαγουδέρα. Στα ετήσια λευκώματά του έστησε ένα ολόκληρο υδραίικο σκηνικό με στιγμιότυπα από το νησί, με γιοτ, με την "Κρεολή" του Νιάρχου, με σκηνές από το λιμάνι, με συγκεντρώσεις και παρέες σε άλλα μαγαζιά, με βάρκες, με βουτιές, με κορίτσια, πολλά κορίτσια -που άρεσαν στον Μπάμπη- και αγόρια, με αφίξεις των ανθρώπων και, βέβαια, αφίξεις προσωπικοτήτων με τα καράβια κ.λπ., κ.λπ.

Από τη δική του πλευρά ο Θόδωρος Ρουμπάνης, ως ένας συνεχιστής του Μπάμπη Μωρές, ήταν ο ιδανικός άνθρωπος στη σωστή θέση. Ολοκλήρωσε το υπέροχο λεύκωμα με τα μικρά του κείμενα, τα σχόλια και την τεκμηρίωση. Με λίγες μόνο λέξεις, κάθε φορά, ο Θόδωρος καταφέρνει να ανοίγει ένα ολόκληρο κόσμο, να παγιδεύει τη στιγμή και, κυρίως, να σε αφήνει να σκεφτείς, να βάλεις το δικό σου σχόλιο δίπλα στο δικό του. Οι λεζάντες του σε μερικά σημεία είναι χαρακτηριστικές. Δέστε το "κεφάλια ωραίων" της σελίδας 144, το "χωρίς λόγια" της σελίδας 145, το "η Ύδρα "τελαρισμένη" από το παράθυρο της Λαγουδέρας", το εκπληκτικό "ο Ανδρέας Παπανδρέου μετράει τα χρόνια που πρέπει να περάσουν μέχρι να φτάσει το 1981", κ.λπ., κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάμπης Μωρές δεν φωτογράφιζε μόνο V.I.P. Φωτογράφιζε ότι του άρεσε. Σε πολλές σελίδες των λευκωμάτων του δημιουργούσε θαυμάσια κολάζ με κεφάλια, με βουτιές, με εργαλεία του μαγαζιού, λάμπες κ.ά. Φωτογράφιζε όλη την ομορφιά και τη φρεσκάδα της γυναίκας. Όλη την ομορφιά της Ύδρας. Όσο δε για τους γνωστούς; Μια τεράστια παρέλαση. Ο Ζακ Μεναχέμ, ο Χένρυ Φόντα, ο υπέροχος Λέοναρντ Κοέν που ύμνυσε την Ύδρα με τα τραγούδια του, η οικογένεια Φιξ, η οικογένεια Μπότση, από τον κινηματογράφο, ο Δημήτρης Μυράτ, η Τζένη Καρέζη και Άκης Κακαβάς, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ντασέν, ο Άντονυ Πέρκινς, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Ίλια Λιβυκού, η Τίτος Βανδής, Γεωργία Βασιλειάδου, ο Λάμπρος Κωσταντάρας, η Ζωή Λάσκαρη, η Γκιζέλα Ντάλη, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, στη σελίδα 206 εμφανίζεται ο Μάριος Πλωρίτης, από την πολιτική ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, και άλλοι και άλλοι, που πέρασαν από την Λαγουδέρα: η Μαργαρίτα Λυμπεράκη και η Μαργαρίτα Καραπάνου, ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης, η Μαρία Κάλας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Γιώργος Παπανδρέου (της Κυβέλης), ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όλους αυτούς, και πολλούς-πολλούς άλλους, ο φακός του Μπάμπη τους δείχνει σε στιγμές χαλάρωσης, ανθρώπινους, οικείους, νέους, χαρούμενους, αφτιασίδωτους και κυρίως ...γήινους.
Τίτλος βιβλίου:Λαγουδέρα: Η χρυσή εποχή της Ύδρας 1959-1967
Εκδότης:Μίλητος
Συντελεστές βιβλίου:Ρουμπάνης, Θοδωρής (Συγγραφέας)
ISBN:9789604641604
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2010
Σημείωση:Φωτογραφίες: Από το αρχείο του Μπάμπη Μωρές.
Κατηγορίες:Λευκώματα > Φωτογραφικά
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες