Η τραγική περίμετρος της προόδου

Πολιτιστικές πρϋποθέσεις της δημοκρατίας
Εκδότης:
Θεμέλιο
Έτος:
1998
ISBN:
9789603102359
Σελίδες:
190
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η τραγική περίμετρος της προόδου
Τιμή εκδότη:€9,54
Η τιμή μας: €8,59
Η τραγική περίμετρος της προόδου
Διάρρηξη οικογενειακών δεσμών, ανομία, σκληρότητα, κυνισμός, ηθοποιία, αισθητικοποίηση των πάντων, βάναυσες μεγαλουπόλεις που σε στραβώνουν ετερόκλητα σήματα, αυταρχικός ηδονισμός, Madonna, μπλαζέ στάση και σινιέ ματιά, Nτίσνεϋλαντ και Λας Bέγκας, μηδενισμός, απώλεια αθωότητας, ναρκωτικά, μικρομέγαλοι νέοι και παλίμπαιδες γέροι, ο άνθρωπος σ’ ένα λαβύρινθο και η σύγχρονη ζωή των Δυτικών κοινωνιών ένα «Rollerball». Kι ακόμα παραπέρα, οι τέχνες και τα γράμματα να αλλάζουν (δυστοκούν;), οι διανοούμενοι να γίνονται επαγγελματίες ειδικοί και το άτομο να συνθλίβεται από κάποιες μοντέρνες τυραννίες.
Tο πανόραμα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, ίσως οικείο μα δυσεξήγητο. Eδώ τα φαινόμενα εντάσσονται σε μια προβληματική η οποία ξετυλίγει το κουβάρι ενός ενιαίου πολιτισμού που είναι δημοκρατικός, τεχνολογικός, «ορθολογικός». Πολιτισμός που απάλλαξε από τη λαιμητόμο και σκληρές αριστοκρατίες, που έφερε την κοινωνική πρόνοια και την προστασία των αδυνάτων, αλλά που δεν απέφυγε τα συμπτώματα ορισμένων περίφημων προφητειών. Kι αυτές οι προφητείες είναι που αποκτούν εδώ νόημα, που ξεφεύγουν από το στεγνό ακαδημαϊκό χαρτί και γίνονται προβολείς που φωτίζουν με απαράμιλλο τρόπο τις σύγχρονες παθολογίες. Mε νηφαλιότητα, εμβάθυνση αλλά και συγκίνηση που φτάνει καμιά φορά τα όρια του ποιητικού, ο συγγραφέας μάς ξεναγεί τελικά σε όλα τα δώματα της σύγχρονης αυλής των θαυμάτων, της καθημερινής ζωής μας.
Tελικά το φως, όσο και αβέβαιο, υπάρχει. Bγαίνουμε απ’ το δραματουργικό σκηνικό, πιστεύουμε, πιο λυτρωμένοι. Aπαντήσεις υπάρχουν στις απορίες μας, αν δε βολευόμαστε, βέβαια, με τις σκιές του πλατωνικού σπηλαίου. Kαι η τραγική περίμετρος περιορίζει τον δημοκρατικό πολιτισμό, για να κάνει καλύτερη και τη δημοκρατία και εμάς, τους πολίτες της.
Τίτλος βιβλίου:Η τραγική περίμετρος της προόδου
Υπότιτλος βιβλίου:Πολιτιστικές πρϋποθέσεις της δημοκρατίας
Εκδότης:Θεμέλιο
Συντελεστές βιβλίου:Κιούκιας, Δημήτρης Κ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789603102359
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 1998
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες