Ημερολόγιο 2009: Ιστορίες και συνταγές της Μαυρομάτας

Εκδότης:
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας
Έτος:
2008
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ημερολόγιο 2009: Ιστορίες και συνταγές της Μαυρομάτας
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Ημερολόγιο 2009: Ιστορίες και συνταγές της Μαυρομάτας
Στα μέσα του 19ου αιώνα, την ώρα που ο Κάρολος Ντίκενς περιγράφοντας τις περίφημες λονδρέζικες πουτίγκες και τα σταφιδόψωμα αποθέωνε στις Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες του τη σταφίδα, πλοία κατάφορτα με τον διάσημο καρπό της ηλειακής γης έφευγαν από το λιμάνι στο Κατάκολο με προορισμό τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθιστώντας την σταφίδα το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν του ελληνικού κράτους.

Στα χρόνια που πέρασαν η κορινθιακή σταφίδα θα επηρεάσει όσο κανένα άλλο προϊόν την πολιτική, πολιτιστική και οικονομική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας σε σημείο που καταλήγουμε να μιλάμε για "πολιτισμό της σταφίδας" ενώ το περίφημο "Σταφιδικό ζήτημα" θα αποτελέσει κορυφαίο σημείο αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού αγροτικού ζητήματος.

Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα αγροτικό προϊόν, όσο η Ηλεία με την μαύρη κορινθιακή σταφίδα.

Σήμερα, με την εκτίμηση της μεσογειακής διατροφής και την παγκόσμια τάση για κατανάλωση φυσικών προϊόντων, η από αρχαιοτάτων χρόνων αναγνώριση των διατροφικών αξιών της κορινθιακής σταφίδας διαρκώς αυξάνεται υποδεικνύοντας ότι είναι το μονοπωλιακό προϊόν εκείνο που θα μπορούσε να στηρίξει την αγροτική οικονομία της πολύπαθης περιοχής.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και την πεποίθηση ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει, προσπαθεί για την διάσωση και την τοποθέτηση της διεθνώς στη θέση που της ανήκει.

Το πρώτο ημερολόγιο της ΕΑΣ ΗΛ-ΟΛ προσδοκά σε μια καλύτερη γνωριμία μαζί της. Βασίστηκε σε μια ιδέα της αρχιτέκτονας και συμβούλου μας Αμαλίας Κωτσάκη, καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία οφείλονται θερμές ευχαριστίες για την συνολική στήριξη αυτής της προσπάθειας.

Τόποι, στιγμές και 40 γεύσεις από το παρελθόν και το παρόν της περίφημης "μαυρομάτας" ας συντροφέψουν τις ευχές μας για ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό 2009.
Τίτλος βιβλίου:Ημερολόγιο 2009: Ιστορίες και συνταγές της Μαυρομάτας
Εκδότης:Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας
Συντελεστές βιβλίου:Παπαστεφάνου, Λιάνα (Μεταφραστής)
Αποστολάκη, Κατερίνα (Μεταφραστής)
ISBN:
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2008
Σημείωση:Το αρχειακό υλικό και οι φωτογραφίες προέρχονται από τη συλλογή του Σπύρου Γιακουμέλου.
Κατηγορίες:Μαγειρική > Παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική
Γενικά Βιβλία > Ημερολόγια - Σημειωματάρια
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες