Κώστας Ταχτσής

Η κοινωνική και ποιητική του περίπτωση
Εκδότης:
Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος:
1989
ISBN:
9789600303742
Σελίδες:
80
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κώστας Ταχτσής
Τιμή εκδότη:€8,48
Η τιμή μας: €7,63
Κώστας Ταχτσής
Το βιβλίο αυτό δεν έχει καθόλου φιλολογική πρόθεση. Αν σ' ένα του κεφάλαιο (που αφορά στην ποίηση του Κ. Ταχτσή) εφάπτεται του χώρου της φιλολογίας, αυτό ας θεωρηθεί συγκυριακό. Το βιβλίο έχει σαφέστατη κοινωνική σκοπιμότητα.

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μας, ευρωπαϊκής φήμης, δολοφονήθηκε κι ένα χρόνο αργότερα, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, Αύγουστο του 1989, καλύπτει την περίπτωσή του (λόγω της ιδιαιτερότητας του modus vivendi του συγγραφέα και των ειδικών συνθηκών της δολοφονίας του;) πέπλο μυστηρίου και, κυριολεκτικά, σιγή θανάτου.

Η περίπτωσή του αφορά σ' όλες τις μειονότητες, σ' όλους εκείνους που μ' έναν προσωπικό, υπεύθυνο και ουσιαστικό έντιμο τρόπο αρνούνται την αγελοποίηση και τον κονφορμισμό, προτείνοντας ένα προσωπικό μοντέλο ταιριαστό με την ιδιοσυγκρασία τους, αδιαφορώντας –αυτό είναι το σημαντικό– για τις κοινωνικές συνέπειες της επιλογής τους.

Ο Ταχτσής, λοιπόν, δεν ενδιαφέρει μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων προτιμήσεων και γούστων αλλά κάθε ασυμβίβαστο κι εξεγερμένο άτομο, κάθε περιθωριακή μειονότητα, κάθε υγιές κοινωνικό κύτταρο που ανθίσταται κι αρνείται να μολυνθεί απ' την πανούκλα μιας επιβεβλημένης και φαρισαϊκής ομοιομορφίας.

Πρόθεση κι ευχή μας είναι να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία, η κοινή γνώμη, ο μέσος αστός –αυτός που, τελικά, καθορίζει με τα ιδεολογήματα και τις αμφίβολες αξίες του και τη ζωή μας ακόμα– τόσο στο συγκεκριμένο και ειδικό θέμα Ταχτσή, όσο και σ' αυτό που γενικότερα συμβολίζει: της ελευθερίας των προσωπικών επιλογών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
Τίτλος βιβλίου:Κώστας Ταχτσής
Υπότιτλος βιβλίου:Η κοινωνική και ποιητική του περίπτωση
Εκδότης:Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντελεστές βιβλίου:Αγγελάκης, Ανδρέας, 1940-1991 (Συγγραφέας)
ISBN:9789600303742
Στοιχεία έκδοσης: 1989
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Δοκίμιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες