Έθνος, ταυτότητες και τηλεόραση στη σύγχρονη Ελλάδα

Μελέτη πάνω στη θεωρία της διαμεσολάβησης
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2008
ISBN:
9789601627557
Σελίδες:
332
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Έθνος, ταυτότητες και τηλεόραση στη σύγχρονη Ελλάδα
Τιμή εκδότη:€19,27
Η τιμή μας: €17,34
στο καλάθι
Έθνος, ταυτότητες και τηλεόραση στη σύγχρονη Ελλάδα
Τι σημαίνει να παρακολουθεί κανείς κάθε μέρα δίωρα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση; Γιατί άλλοι εθίζονται στις ειδησεογραφικές εκπομπές, ενώ άλλοι αδιαφορούν; Η τηλεόραση είναι αναπόσπαστο μέρος του ιστού της σύγχρονης ζωής και το βιβλίο αυτό ερευνά μια όψη της διαδικασίας: την επίδραση της τηλεόρασης στο πώς βιώνουμε την πολιτική οντότητα του έθνους και τις εθνικές και υπερεθνικές μας ταυτότητες.

Η μελέτη αυτή αντλεί από την ανθρωπολογία, την κοινωνική θεωρία και τη θεωρία των ΜΜΕ και στηρίζεται σε εθνογραφία του τηλεοπτικού κοινού στην Αθήνα. Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση ρίχνει φως στη σχέση ΜΜΕ και ταυτοτήτων. Εκκινώντας από μια οπτική που εξετάζει τις ταυτότητες όπως αυτές βιώνονται και επιτελούνται, η συγγραφέας παρακολουθεί τους λόγους για το έθνος και το ανήκειν και εξετάζει πώς αρθρώνονται οι ταυτότητες στο τοπικό επίπεδο με τους λόγους περί έθνους στα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Η τηλεόραση επηρεάζει το λόγο και τις πρακτικές που σχετίζονται με θέματα ταυτότητας και, αν ναι, με ποιον τρόπο; Πότε τα άτομα αμφισβητούν τους επίσημους λόγους περί έθνους και πότε τους προσυπογράφουν; Επιδρούν τα ΜΜΕ σε θέματα ένταξης και αποκλεισμού από τη δημόσια ζωή, ιδίως στην περίπτωση των μειονοτήτων;

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει με εμπεριστατωμένο τρόπο τον αντιφατικό και αμφίσημο χαρακτήρα των εθνικών και υπερεθνικών ταυτοτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί μια προσεκτική αποτίμηση της ισχύος των ΜΜΕ. Υποστηρίζει ότι, αν και τα ΜΜΕ δε διαμορφώνουν τις ταυτότητες με αιτιακό τρόπο, εντούτοις συμβάλλουν στη δημιουργία κοινών χώρων επικοινωνίας που συχνά τροφοδοτούν αισθήματα ένταξης ή αποκλεισμού.

Το βιβλίο αυτό διεκδικεί μια σημαντική θέση στην αναδυόμενη εθνογραφία των ΜΜΕ και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νέας τάσης στον κλάδο, που εντάσσει την κατανάλωση των ΜΜΕ στο ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο. Απευθύνεται σε φοιτητές και ερευνητές από τους χώρους των πολιτισμικών σπουδών, των σπουδών της επικοινωνίας, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, καθώς και σε όσους μελετούν ζητήματα σχετικά με τον εθνικισμό.






Τίτλος βιβλίου:Έθνος, ταυτότητες και τηλεόραση στη σύγχρονη Ελλάδα
Υπότιτλος βιβλίου:Μελέτη πάνω στη θεωρία της διαμεσολάβησης
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Μαδιανού, Μίρκα (Συγγραφέας)
Παπαδάκης, Κωνσταντίνος (Μεταφραστής)
Καγιαλάρης, Δημήτρης (Μεταφραστής)
ISBN:9789601627557
Σειρά εκδότη:Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2008
Ηλικίες:
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες