Το θεατρικό παιχνίδι

Παιδαγωγική θεωρία, πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση
Εκδότης:
Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος:
1991
ISBN:
9789600301410
Σελίδες:
255
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το θεατρικό παιχνίδι
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Το θεατρικό παιχνίδι
Το θεατρικό παιχνίδι δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. Σήμερα εντάσσεται στο σύνολο της παιδαγωγικής πρακτικής. Είναι μέσο ενεργοποίησης, απελευθέρωσης της φαντασίας, ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας της ψυχοκινητικής έκφρασης του παιδιού.

Με κύριο παράγοντα το «παιχνίδι των ρόλων» και την αισθησιοκινητική δραστηριότητα, φτάνει σ' ένα σημείο αυτοέκφρασης.

Το θεατρικό παιχνίδι διαφέρει από την καθιερωμένη θεατρική λειτουργία που προσφέρεται στα παιδιά με τη μορφή παραστάσεων «παιδικού θεάτρου». Σκοπός στο θεατρικό παιχνίδι δεν είναι πώς το παιδί θα κάνει τέλειες μηχανικές κινήσεις ή «μελωδικές εκφορές» του λόγου, πώς ν' αποστηθίσει κάποιο κείμενο και να το απαγγείλει, αλλά πώς θα εκφράσει καταστάσεις και ρόλους με το δικό του τρόπο, εντελώς αβίαστα και υποκειμενικά. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί κάνει μια θέαση του κόσμου κι αποσαφηνίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα προβλήματά τους.

Το θεατρικό παιχνίδι είναι, επίσης, κοίτη συνάντησης όλων των επιμέρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του σχολείου και αποτελεί την ολοκλήρωση ενός προγράμματος «Αισθητικής Αγωγής». Αποτελεί, παράλληλα, ισχυρό εμπεδωτικό εργαλείο στη διαδικασία της μάθησης, μέσο υποδομής θεατρικής παιδείας και προσέγγισης του ΘΕΑΤΡΟΥ, μιας τέχνης σύνθετης, κοινωνικής – και γι' αυτό βαθύτατα παιδευτικής.

Ο Λάκης Κουρετζής δημιούργησε ένα ξεχωριστό είδος θεατρικού παιχνιδιού που εισήγαγε στη χώρα μας από το 1976. Η δομή και το περιεχόμενο αυτού του θεατρικού παιχνιδιού, η θεωρητική, πρακτική και θεατρολογική του διάσταση αποτελούν το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου – που είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και πολύμοχθης δουλειάς, θεωρητικής και πρακτικής μελέτης και εφαρμογής στην πράξη των νέων παιδαγωγικών αντιλήψεων και θεατρικών απόψεων για την έκφραση του παιδιού και το ρόλο του θεάτρου ως παιδευτικού εργαλείου-μέσου.

Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς εκπαιδευτικούς (δασκάλους, νηπιαγωγούς κ.ά.) αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την έκφραση του παιδιού, τη σχέση του με το θέατρο και, γενικότερα, σε κάθε άτομο που απασχολείται και προβληματίζεται με τα θέματα αυτά. Από τα περιεχόμενά του μπορεί ν' αντλήσει όχι μόνο τις θεωρητικές γνώσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του θεατρικού παιχνιδιού, αλλά πλήθος τεχνικών, πρακτικών και μεθόδων ικανών να χρησιμεύσουν στην καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή του. Έτσι το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο «θεωρητικό». Είναι, πρώτιστα, ένα πρωτότυπο, βιωματικό κείμενο, κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο.
Τίτλος βιβλίου:Το θεατρικό παιχνίδι
Υπότιτλος βιβλίου:Παιδαγωγική θεωρία, πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση
Εκδότης:Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντελεστές βιβλίου:Κουρετζής, Λάκης (Συγγραφέας)
ISBN:9789600301410
Σειρά εκδότη:Αισθητική Αγωγή του Παιδιού
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 1991
Κατηγορίες:Παιδικά - Εφηβικά > Μουσική - Θέατρο - Τραγούδια - Ανέκδοτα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες