Σοσιαλδημοκρατία, εθνικοσοσιαλισμός, κριτική θεωρία

Δοκίμια για τη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας
Εκδότης:
Πλέθρον
Έτος:
1999
ISBN:
9789603480860
Σελίδες:
179
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Σοσιαλδημοκρατία, εθνικοσοσιαλισμός, κριτική θεωρία
Τιμή εκδότη:€15,50
Η τιμή μας: €13,95
Σοσιαλδημοκρατία, εθνικοσοσιαλισμός, κριτική θεωρία
Στο βιβλίο παρουσιάζονται και αναλύονται συμβάντα και πνευματικά ρεύματα της Γερμανίας, για τα οποία ελάχιστες δημοσιεύσεις υπάρχουν στα ελληνικά. Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί για τον έλληνα αναγνώστη, εκτός των άλλων, και μια εισαγωγή στην Ιστορία της Γερμανίας του 20ού αιώνα.

Το υπό διαπραγμάτευση χρονικό διάστημα περιλαμβάνει τις εξής τρεις περιόδους: της Αυτοκρατορίας, της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και του Εθνικοσοσιαλισμού.

Οι θεματικές ενότητες που αναφέρονται στον τίτλο παραπέμπουν σε τρεις διαφορετικές μορφές αντίδρασης απέναντι στην εκάστοτε υφιστάμενη κοινωνική τάξη πραγμάτων: Η σοσιαλδημοκρατία και ο σοσιαλισμός ήταν μια προσπάθεια για τη δημοκρατική υπέρβαση αυτής της τάξης, που τελικά όμως απέτυχε, παρά τις διάφορες επιμέρους επιτυχίες. Ο εθνικοσοσιαλισμός υπήρξε μια προσπάθεια δικτατορικής και βίαιης επίλυσης των κρίσεων, που οδήγησε σε τερατώδη εγκλήματα και καταστροφές, και τελικά σε ένα προσωρινό τέλος της κρατικής υπόστασης της Γερμανίας. Τέλος, η Κριτική Θεωρία της Σχολής της Φρανκφούρτης αποτέλεσε μια φιλόδοξη προσπάθεια για τη διάγνωση των κρίσεων, η οποία υπερέβη τα όρια των κλάδων της επιστήμης αλλά διαρκώς απομακρυνόταν από την πολιτική πρακτική.

Ο συγγραφέας συχνά επιχειρεί αναφορές σε επίκαιρα θέματα και εξετάζει ερμηνευτικά εγχειρήματα της ιστορίας σήμερα, και μάλιστα στο πλαίσιο της γερμανικής επανένωσης.

Τα κείμενα του βιβλίου μάς επιτρέπουν να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με μια σημαντική ευρωπαϊκή χώρα και, ενδεχομένως, να αναθεωρήσουμε πιθανές λανθασμένες εκτιμήσεις.
Τίτλος βιβλίου:Σοσιαλδημοκρατία, εθνικοσοσιαλισμός, κριτική θεωρία
Υπότιτλος βιβλίου:Δοκίμια για τη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας
Εκδότης:Πλέθρον
Συντελεστές βιβλίου:Auernheimer, Gustav (Συγγραφέας)
ISBN:9789603480860
Σειρά εκδότη:Θεωρία και Κοινωνία
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 1999
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες