Σύγχρονη μικροοικονομική

Εκδότης:
Μπένου Ε.
Έτος:
2010
ISBN:
9789603590651
Σελίδες:
701
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Σύγχρονη μικροοικονομική
Τιμή εκδότη:€38,16
Η τιμή μας: €36,25
Σύγχρονη μικροοικονομική
[...] Με το βιβλίο αυτό οι συγγραφείς επιδιώκουν να εισάγουν τον αναγνώστη στην Οικονομική Επιστήμη και ιδιαίτερα στον κλάδο της Μικροοικονομικής, δηλαδή στον κλάδο εκείνο που ασχολείται με τις επιμέρους οικονομικές μονάδες, τη συμπεριφορά τους και τα προβλήματα που συνδέονται με τη λήψη αποφάσεων και τη λειτουργία τους. Τέτοιες επιμέρους μονάδες είναι οι καταναλωτές, οι αποταμιευτές, οι παραγωγοί, οι εργαζόμενοι, οι επενδυτές κ.ά. Σε άλλα βιβλία των ίδιων συγγραφέων εξετάζονται τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο του έτερου κλάδου της Οικονομικής Επιστήμης, της Μακροοικονομική ς, τα οποία αναφέρονται στη συμπεριφορά και τα προβλήματα του οικονομικού συστήματος στο σύνολο του ή των επιμέρους τομέων του.

Το παρόν βιβλίο αντικαθιστά προηγούμενο βιβλίο των συγγραφέων με τον τίτλο "Εισαγωγή στη Σύγχρονη Μικροοικονομική", το οποίο χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία επί σειρά ετών ως βασικό σύγγραμμα στη διδασκαλία μαθημάτων Μικροοικονομικής, τόσο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και σε άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Η αντικατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι η Οικονομική Επιστήμη εξελίσσεται ραγδαία, καθώς οι οικονομικές ιδέες και θεωρίες επανεξετάζονται συνεχώς και η εφαρμογή τους επεκτείνεται σε νέες περιοχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στο έργο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ύλη που είναι απαραίτητη για την απόκτηση και εδραίωση ενός καλού εισαγωγικού υπόβαθρου γνώσεων που είναι αναγκαίο να διαθέτουν όσοι πρόκειται να ασχοληθούν με την οργάνωση και τη διοίκηση των επιχειρήσεων και την οικονομική επιστήμη. Η ύλη αυτή είναι δυνατό να διδαχθεί σε ένα πανεπιστημιακό εξάμηνο.

Παρουσιάζονται αρχικά ορισμένες βασικές έννοιες που αναφέρονται κυρίως στη μεθοδολογία της οικονομικής ανάλυσης και στον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος, στις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας, στις παραγωγικές διαδικασίες, στη λήψη οικονομικών αποφάσεων και στη λειτουργία των σύγχρονων οικονομιών που στηρίζονται στο σύστημα της αγοράς. Στη συνέχεια, στο κύριο μέρος του βιβλίου εξετάζονται ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού με τον οποίο προσδιορίζονται οι τιμές και οι παραγόμενες ποσότητες των προϊόντων στην αγορά με βάση τη ζήτηση και την προσφορά, ο τρόπος ορθολογικής συμπεριφοράς των καταναλωτών, η θεωρία της παραγωγής, η θεωρία του κόστους παραγωγής, η θεωρία του τρόπου συμπεριφοράς των επιχειρήσεων που ανήκουν σε διάφορες μορφές αγοράς (πλήρη ανταγωνισμό, μονοπώλιο, μονοπωλιακό ανταγωνισμό και ολιγοπώλιο), ο τρόπος προσδιορισμού των τιμών και του επιπέδου απασχόλησης των επιμέρους παραγωγικών συντελεστών (εργασίας, γης και φυσικών πόρων, κεφαλαίου και επιχειρηματικότητας) καθώς και διάφορες μορφές συμπεριφοράς των εργατικών συνδικάτων.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και η εξέταση ορισμένων εφαρμογών της μικροοικονομικής ανάλυσης που έχουν σχέση με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διαφόρων θεωριών που έχουν διατυπωθεί για τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, των εργαζομένων και των εργατικών συνδικάτων καθώς και ορισμένων επιχειρηματικών φαινομένων όπως είναι οι τάσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, η προσκόλληση των καταναλωτών στα επώνυμα προϊόντα ορισμένων επιχειρήσεων κ.ά., τα οποία στην εποχή μας λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Επιπλέον γίνεται και μαθηματική παρουσίαση των κυριότερων μικροοικονομικών σχέσεων.

Για την επιλογή και την παρουσίαση της ύλης οι συγγραφείς αξιοποίησαν τη μακρά εμπειρία τους ως καθηγητές της Οικονομικής σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά, καθώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών). Το βιβλίο περιέχει την ύλη που διδάσκεται στα αντίστοιχα μαθήματα Μικροοικονομικής των κυριότερων πανεπιστημίων του εξωτερικού, είναι όμως προσαρμοσμένο στις συνθήκες που ισχύουν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα από πλευράς ωρών και συστήματος διδασκαλίας. [...]

(από τον πρόλογο της Α΄ έκδοσης)
Τίτλος βιβλίου:Σύγχρονη μικροοικονομική
Εκδότης:Μπένου Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Κώττης, Γεώργιος Χ. (Συγγραφέας)
Πετράκη - Κώττη, Αθηνά (Συγγραφέας)
ISBN:9789603590651
Στοιχεία έκδοσης: 2010
Κατηγορίες:Εκπαίδευση > Γενικά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες