Δεξιά και αριστερά κείμενα στα Νέα

Εκδότης:
Πλέθρον
Έτος:
1989
Σελίδες:
299
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Δεξιά και αριστερά κείμενα στα Νέα
Τιμή εκδότη:€16,50
Η τιμή μας: €14,85
Δεξιά και αριστερά κείμενα στα Νέα
«Πραγματοποιώ κι εγώ, με το χρονογράφημά μου στα Νέα, τη ρήση του Έγελου από την ανάποδη. Δεν είμαι ο ευλαβικός αναγνώστης, αλλά ο ασεβής γραφέας αυτού που η επικαιρότητα μου επιτρέπει κάθε Σάββατο να γράφω. Η επικαιρότητα, το ξέρω, εμφανίζεται θριαμβευτικά το μεσημέρι στα οκτάστηλα. Τι απομένει όμως για τον εβδομαδιαίο χρονογράφο που τον σαρκάζει ο θάνατος;

Σήμερα, μόνον η γραφή ως αλλη-γραφία, αλληγορία δηλαδή της γραφής και όχι της ζωής, η γραφή, επαναλαμβάνω, ως διαγραφή της ρητορίας των πραγμάτων, αυτοβιογραφία των λέξεων, φροντίδα για το γράμμα, όχι για το γεγονός, γραφή που γίνεται ωστόσο στο κέντρο της δημοσιότητας σαν δημοσιο-γραφία, δίνει το στίγμα της επικαιρότητάς μας ως το λανθάνον σύμπτωμα ενός πένθους.

Αυτή η εγωτική γραφή χωρίς Εγώ για την επικαιρότητα προϋποθέτει το πρώτο ενικό. Το αποτολμά ο Pουσσώ στις Εξομολογήσεις του, αναζητώντας –όπως ο Προυστ– τη σύμπτωση της ανάμνησης με την εν-τύπωση του παρόντος. Το ίδιο κάνει κι ο Mπωντλαίρ «γυμνώνοντας την καρδιά του» μπροστά σ’ ολόκληρη τη Γαλλία, που τη «βαριέται» γιατί μοιάζει του Βολταίρου. Κι αργότερα το επιχειρεί ο Mπένγιαμιν στο Μιά βερολινέζικη παιδική ηλικία, ανακαλώντας –κάτω από την ένδειξη της αυτοκτονίας και του φασισμού στα 1933– ένα καταπιεσμένο παρελθόν που θα απέδιδε στο παρόν ως «επίκαιρο χρόνο τις λάμψεις ενός χρόνου μεσσιανικού». Ό,τι μου υπαγορεύει το κείμενο στα Νέα κι ό,τι με μεταμορφώνει διαδοχικά σε περιπατητή, δανδή, ρακοσυλλέκτη, ηθοποιό, έμφοβο ήρωα μιάς προβληματικής νεωτερικότητας, είναι η ιστορία του παρόντος ως θρηνωδία της νεωτερικότητας για τον εαυτό της […]».

Γ. Bέλτσος (Τα Nέα, 9/12/89)
Τίτλος βιβλίου:Δεξιά και αριστερά κείμενα στα Νέα
Εκδότης:Πλέθρον
Συντελεστές βιβλίου:Βέλτσος, Γιώργος (Συγγραφέας)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Επικοινωνία
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 1989
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες