Το θείο στη νεοελληνική φιλολογία

Ποίηση
Εκδότης:
Έλλην
Έτος:
1992
ISBN:
9789602860243
Σελίδες:
253
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το θείο στη νεοελληνική φιλολογία
Τιμή εκδότη:€10,65
Η τιμή μας: €9,59
Το θείο στη νεοελληνική φιλολογία
Η σχέση των λογοτεχνών με το θείο είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αλλ' ούτε επιτρέπεται να μείνει έξω από τα ερευνητικά διαφέροντα των ασχολουμένων με τη Νεοελληνική Φιλολογία, για το λόγο ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι σχεδόν οι ποιητές συναισθάνονται την ανάγκη να κάνουν σχετικές αναφορές όχι για στιχουργικές ανάγκες αλλά για πράυνση ψυχής από μεταφυσικές αναζητήσεις και στοχασμό.

H πραγματικότητα αυτή με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθούν με το θέμα: "Το Θείο στη Νεοελληνική Φιλολογία" και να προσπαθήσω να το προσεγγίσω ουσιαστικά αφού τυχαίες και συμπτωματικές επισημάνσεις και αναφορές δεν ελλείπουν από μελέτες με ευρύτερο περιεχόμενο - πρόσφατα μάλιστα - 1990 -στη Λευκωσία εκδόθηκε πολυσέλιδη εργασία με τίτλο: "Πίστη και Νεοελληνική Λογοτεχνία11· πρόκειται για άρθρα λογοτεχνών και επιστημόνων, με στόχο την επισήμανση σχετικών αναφορών - ελλείπει όμως η έρευνα και κυρίως η εξήγηση του φαινομένου και η αναζήτηση των αιτίων που ωθούν τους ποιητές στο να εξετάζουν το θείο με τα φανερώματα του στις δημιουργίες τους.

Αν ένας Καζαντζάκης στην επιστολή - απάντηση προς τον καθηγητή Απ. Σαχίνη επισημαίνει πως ολόκληρο σχεδόν το έργο του αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης και κατανόησης του θείου, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αυτό εντάσσεται στις πρώτες προτεραιότητες των λογοτεχνών μας και ιδιαίτερα των ποιητών.

Η ενασχόληση τους με το θείο δεν αποτελεί προνόμιο ελληνικό αναφέρεται και αφορά σ' όλους τους ποιητές και σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που επιβάλλει την έρευνα στο συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα η δέση της έρευνας με το παρελθόν και κυρίως με την τραγωδία στοχεύει στο να δείξει ότι το θείο από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα έχει παρουσία συνεχή και αδιάλειπτη. Με το σκεπτικό αυτό ξεκίνησα την έρευνα στον χώρο της ποίησης, με προοπτική να συνεχισθεί αυτή και στο χώρο της πεζογραφίας και με την ελπίδα ότι θα φωτισθεί επαρκώς ένα από τα βασικότερα κίνητρα των ποιητών μας, με το οποίο αυτοί έχουν παραγάγει έργο υψηλών προδιαγραφών.

Δημ. Ι. Κουκουλομμάτης
Τίτλος βιβλίου:Το θείο στη νεοελληνική φιλολογία
Υπότιτλος βιβλίου:Ποίηση
Εκδότης:Έλλην
Συντελεστές βιβλίου:Κουκουλομμάτης, Δημήτρης Ι. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602860243
Στοιχεία έκδοσης: 1992
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Δοκίμιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες