Παραδοσιακοί χοροί

Μακεδονίας, Θράκης, Μ. Ασίας, Πόντου
Εκδότης:
Φιλιππότη
Έτος:
2017
ISBN:
9789602950166
Σελίδες:
151
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Παραδοσιακοί χοροί
Τιμή εκδότη:€9,54
Η τιμή μας: €8,59
Παραδοσιακοί χοροί
[...] Οι χοροί της Μακεδονίας μπορεί να χωριστούν σε δύο ενότητες. Στους κατ' εξοχήν τοπικούς και σε εκείνους που παρουσιάζουν φανερές επιδράσεις από γειτονικές περιοχές. Τοπικούς χορούς συναντάμε κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στη δυτική υπάρχουν κάποιες επιδράσεις από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Το ανατολικό τμήμα εξάλλου παρουσιάζει θρακικές επιδράσεις, ενώ σε πολλές περιοχές συναντάμε χορούς από τον Πόντο, τη Μ. Ασία και την Ανατολική Ρωμυλία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις περιοχές αυτές έχουν εγκατασταθεί και αφομοιωθεί με τον τοπικό πληθυσμό πολλοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι οποίοι διατηρούν τα παραδοσιακά τους στοιχεία που έφεραν από τις εστίες τους και επομένως και τους χορούς και τα τραγούδια τους. Οι Μικρασιάτικοι χοροί είναι γενικά ήρεμοι και διακρίνονται για την ευγένεια των κινήσεων, ενώ στους Ποντιακούς χορούς κυριαρχεί το Διονυσιακό και ηρωϊκό στοιχείο με πολεμικές αναδρομές καθώς ανάγονται στην αρχαιοελληνική λαϊκή λατρεία.
Υπάρχουν ακόμη εγκατεστημένοι κάτοικοι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία οι όποιοι διατηρούν την ποικιλία των ρυθμών που διαθέτουν οι χοροί τους και οι οποίοι έχουν περισσότερο ευχάριστη και διασκεδαστική έκφραση.
Εκτός από τους γηγενείς κατοίκους υπάρχουν από χρόνια εγκατεστημένες ομάδες Σαρακατσαναίων οι οποίοι διατηρούν ανόθευτους τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια τους. Οι χοροί τους είναι ηρωικοί, ιδιόρρυθμοι, στατικοί, αργόσυρτοι, στρωτοί και γνήσιοι. [...]
Τίτλος βιβλίου:Παραδοσιακοί χοροί
Υπότιτλος βιβλίου:Μακεδονίας, Θράκης, Μ. Ασίας, Πόντου
Εκδότης:Φιλιππότη
Συντελεστές βιβλίου:Τόσκα - Κάμπα, Σούλα (Συγγραφέας)
ISBN:9789602950166
Σειρά εκδότη:Λαογραφία - Παράδοση
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2017
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Χορός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες