Μέθοδοι διδασκαλίας της μουσικής

Παρουσίαση και κριτική θεώρηση των μεθόδων Orff και Dalcroze
Εκδότης:
Νικολαΐδης Μ. - Edition Orpheus
Έτος:
2021
ISBN:
9789607266200
Σελίδες:
166
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Μέθοδοι διδασκαλίας της μουσικής
Τιμή εκδότη:€18,50
Η τιμή μας: €16,65
στο καλάθι
Μέθοδοι διδασκαλίας της μουσικής
Όταν γράφηκε και πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο αυτό, βασική μου επιδίωξη ήταν να συνεισφέρει στη βιβλιογραφία του κλάδου της Μουσικής Παιδαγωγικής, που ακόμα τότε ήταν στα σπάργανα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής. Επίσης, ευελπιστούσα πως θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα και για άλλες σχετικές εκδόσεις που θα την εμπλούτιζαν. Εξετάζοντας διαχρονικά την πορεία του βιβλίου και φτάνοντας σήμερα στην τρίτη έκδοση, φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό το βιβλίο πέτυχε την αποστολή για την οποία δημιουργήθηκε και μάλιστα ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες.
Η σε βάθος εξέταση των διδακτικών προσεγγίσεων Orff και Dalcroze και η αναφορά σε πολλές άλλες μεθόδους και τάσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου των εργαλείων διδασκαλίας που πρέπει να κατέχει κάθε μουσικοπαιδαγωγός, αλλά και παιδαγωγός γενικότερα, αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλά επίπεδα και βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το γεγονός πως το παρόν βιβλίο χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως διδακτικό εγχειρίδιο σε πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Τμήματα Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε Τμήματα Βρεφονηπιοκομίας των ΑΤΕΙ, παραπέμπει στην συνεισφορά του στην εκπαίδευση των αυριανών παιδαγωγών και μουσικοπαιδαγωγών. Ελπίζω και εύχομαι το βιβλίο μου αυτό, να συνεχίσει να είναι χρήσιμο και να υπηρετεί ποικιλοτρόπως την παιδαγωγική και μουσικοπαιδαγωγική κοινότητα και εκπαίδευση.
Δυστυχώς, στην πορεία από την πρώτη έκδοση το 1995 ως την τρίτη έκδοση σήμερα, είχαμε και μεγάλες απώλειες. Ανθρώπων, που νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που τους γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί τους και οι οποίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέθηκαν άμεσα με το βιβλίο. Το 1999 έφυγε η Πολυξένη Ματέυ, ακούραστη δασκάλα μας, μεγάλη μορφή, μεγάλη μουσικοπαιδαγωγός, που με ενέπνευσε όχι μόνο με τα γραπτά της αλλά και με τη ζωντάνια της, την καθαρότητα της σκέψης της, την πείρα και τη σοφία της, κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας την εποχή της συγγραφής του βιβλίου. Το 2004 μας άφησε και η συνεργάτιδα και φίλη Λίλη Αρζιμάνογλου. Μουσικοπαιδαγωγός μοναδική στη δουλειά της, με μεγάλη εμπειρία, που με την απίστευτη ενέργεια, το οργανωτικό της πνεύμα και την δημιουργικότητά της, βοήθησε αμέριστα, ώστε να αποτυπωθεί στο βιβλίο με ολοκληρωμένο τρόπο η προσέγγιση του Dalcroze.
Τέλος, το 2006 ο Σπύρος Νικολαΐδης, πολύτιμος συνεργάτης μου επίσης, που εμπιστεύθηκε τη δουλειά μου εξαρχής και ήταν καθοριστική η συμβολή του σε όλη τη διαδικασία και το στήσιμο της πρώτης έκδοσης.
Τίτλος βιβλίου:Μέθοδοι διδασκαλίας της μουσικής
Υπότιτλος βιβλίου:Παρουσίαση και κριτική θεώρηση των μεθόδων Orff και Dalcroze
Εκδότης:Νικολαΐδης Μ. - Edition Orpheus
Συντελεστές βιβλίου:Ανδρούτσος, Πολύβιος Π. (Συγγραφέας)
ISBN:9789607266200
Σειρά εκδότη:Μουσική Παιδαγωγική
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2021
Κατηγορίες:Εκπαίδευση > Γενικά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες