Η οργάνωση της κουλτούρας (τ.2)

Εκδότης:
Στοχαστής
Έτος:
2005
ISBN:
9789603031345
Σελίδες:
125
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η οργάνωση της κουλτούρας
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Η οργάνωση της κουλτούρας (τ.2)
Δεν μιλώ ποτέ για την αρνητική πλευρά της ζωής μου, πρώτ' απ' όλα γιατί δε θέλω να παραπονιέμαι· ήμουν ένας μαχητής που δε στάθηκε τυχερός στην άμεση πάλη κι οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους επειδή πάλαιψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά.
Με τον τίτλο "Οι διανοούμενοι και η οργάνωση της κουλτούρας" οι Ιταλοί επιμελητές των έργων του Γκράμσι, συγκέντρωσαν τα κείμενά του που αναφέρονται στα παραπάνω ζητήματα. Τα κείμενα είναι χωρισμένα σε τρεις κατ' ουσίαν ενότητες. Η πρώτη αφορά την διαμόρφωση και την λειτουργία των διανοουμένων στην σύγχρονη κοινωνία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας ως πρώτος τόμος στη σειρά των έργων του. Η δεύτερη αφορά την οργάνωση του σχολείου και της παιδείας γενικότερα και η τρίτη, ασχολείται με τις ποικίλες πτυχές της δημοσιογραφίας και τον ρόλο της στην σύγχρονη κοινωνία.
Στον παρόντα, δεύτερο τόμο στην σειρά των έργων του, συμπεριλάβαμε τις δύο αυτές ξεχωριστές ενότητες υπό τον ενιαίο τίτλο "Η οργάνωση της κουλτούρας". Ουσιαστικά, ο παρών τόμος αποτελεί οργανική συνέχεια του πρώτου, επεκτείνοντας την ανάλυση στον τρόπο με τον οποίο η οργανωμένη κοινωνία λειτουργεί εν σχέσει και σε σχέση με τους διανοούμενους.
Ξεχωριστή όμως και ίσως ακόμη πιο σημαντική είναι η προσφορά του Γκράμσι στο πεδίο της δημοσιογραφίας. Στην ενότητα αυτή ο Ιταλός ηγέτης έχει επεξεργαστεί μια σειρά θέσεις και αρχές, για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού που -πραγματικά- παραμένουν αξεπέραστες. Κι αυτό, γιατί η αξία των έργων του Γκράμσι δεν είναι απλά "θεωρητική". Η αρμονικά συνταιριασμένη σχέση τους όχι μόνο με τη σοβαρή θεωρητική έρευνα, αλλά -ταυτόχρονα- και με την αμεσότητα της πρακτικής, παράγουν ένα έργο ρωμαλέο και ζωντανό που διατηρεί και στον 21ο αιώνα ακέραια την αξία του, κατέχοντας μιαν από τις πρώτες θέσεις στην σύγχρονη πολιτική φιλολογία.
Τίτλος βιβλίου:Η οργάνωση της κουλτούρας
Τίτλος πρωτότυπου:Gli intellettuali e l' organizzazione della cultura
Εκδότης:Στοχαστής
Συντελεστές βιβλίου:Gramsci, Antonio, 1891-1937 (Συγγραφέας)
Παπαδόπουλος, Θ. Χ. (Μεταφραστής)
ISBN:9789603031345
Σειρά εκδότη:Σύγχρονη Σκέψη
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Τόμος:2
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες